Προβόπουλος: «Εθνική ανάγκη» να διαφυλαχθούν όσα έχουν επιτευχθεί

Η οικονομία είναι σε τροχιά σταθεροποίησης ανέφερε ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Υποστήριξε ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα στηρίζουν την πρόβλεψη ανάκαμψης το 2014 και συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι θα είναι το πρώτο έτος θετικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ, μετά από μια εξαετία ύφεσης.

«Εύθραυστη
η σταθεροποίηση της οικονομίας»

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί και η σταθεροποίηση που καταγράφεται είναι ακόμη εύθραυστη. Παράλληλα, χαρακτήρισε «εθνική ανάγκη» να διαφυλαχθούν όσα έχουν επιτευχθεί με τόσο μεγάλο κόστος, να αποτραπούν οπισθοδρομήσεις και να καλυφθεί η απόσταση που απομένει για να εμπεδωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η πορεία της οικονομίας στο μέλλον υπόκεινται σε ισχυρές αβεβαιότητες, αναφέροντας ως σημαντικό πρόβλημα το πολιτικό κλίμα, το οποίο παρουσιάζει στοιχεία πόλωσης και αντιπαραθέσεων, σε μια περίοδο μάλιστα που απαιτείται το αντίθετο.

«Είναι συνεπώς βάσιμο να δημιουργούνται ανησυχίες ότι το 2014, έτος εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω, η πόλωση να κορυφωθεί και ο συγκερασμός απόψεων, που είναι προϋπόθεση για μια εθνική πολιτική, να γίνει ακόμη δυσχερέστερος. Αν συμβεί αυτό, η αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έχει καθοριστική σημασία, στην παρούσα φάση, να παραμείνει η οικονομική πολιτική προσηλωμένη στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

Ο Προβόπουλος αναφέρθηκε και στην πάταξη της φοροδιαφυγής, υποστηρίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η οποία θα πρέπει να προέλθει κυρίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και όχι την επιβολή νέων φόρων ή τη συνεχή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων.

Πηγή:fosphotos.com/Μενέλαος Μυρίλλας

The post Προβόπουλος: «Εθνική ανάγκη» να διαφυλαχθούν όσα έχουν επιτευχθεί appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα