«Πρέπει να υποστηρίξουμε τα πιστεύω μας μέχρι το τέλος»

Συνέντευξη στη Φωτεινή Παπαδάκη

Ο Κρίτωνας που αγάπησε και ακολούθησε μέχρι το τέλος τον φιλόσοφο Σωκράτη, ο ηθοποιός που κατόρθωσε να παραμείνει στο σανίδι έχοντας δίπλα του τον σημαντικό θεατράνθρωπο Γιάννη Μόρτζο, ο άνθρωπος που με ευγένεια και σεμνότητα μιλάει για τα όνειρά του, την αγάπη του για το θέατρο, τη ζωή και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Τρεις προσωπικότητες, συγκεντρωμένες στο πρόσωπο του Πέτρου Πέτρου. Στη συνέντευξη

που ακολουθεί ο ίδιος μιλάει για την καριέρα του, το πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι και στέλνει ένα μήνυμα προς όλους μας, πως σε τόσο δύσκολες εποχές πρέπει να παραμείνουμε πιστοί μέχρι τέλους στα πιστεύω μας.

1) Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται στο θέατρο «Τέσσερις Εποχές» του Γιάννη Μόρτζου η «Αληθινή Απολογία του Σωκράτη». Μιλήστε μου για την παράσταση και για το ρόλο σας.

Πρόκειται για μια θεατρική προσαρμογή της Γιούλης Ζήκου, βασισμένη σε κείμενα Κώστα Βάρναλη, Πλάτωνα και Ξενοφώντα. Στο έργο οι θεατές παρακολουθούν το μονόλογο του Σωκράτη, τον οποίο υποδύεται ο Γιάννης Μόρτζος. Για εμένα ήταν μεγάλη τιμή η πρόταση που μου έκανε ο κ. Μόρτζος να υποδυθώ τον Κρίτωνα. Εμφανίζομαι στην τελευταία σκηνή του έργου, όπου ο Κρίτωνας προσπαθεί για ακόμα μια φορά να πείσει τον Σωκράτη να αποδράσει από τη φυλακή για να γλιτώσει και υπάρχει ένας διάλογος που παρουσιάζει τη σχέση των δυο και είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

2) Ποια είναι τα στοιχεία που τον καθιστούν επίκαιρο, όπως λέτε;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Σωκράτης καταδικάζεται σε θάνατο και εξαναγκάζεται να πιει το κώνειο. Μένει όμως στα πιστεύω του μέχρι το τέλος, ενώ θα μπορούσε να αποδράσει από τη φυλακή και να γλιτώσει. Ο Κρίτωνας προσπαθεί να πείσει τον Σωκράτη να αλλάξει τα θέλω του, τα πιστεύω του για να γλιτώσει, δίνοντάς του την εύκολη λύση. Παρόμοια, με αυτά που περνάει η χώρα και εμείς, είναι σαν να έρχεται ένας «πειρασμός» από έξω και να μας ωθεί στο να αλλάξουμε βασικές αξίες μας. Απλά πρέπει να παραμείνουμε σε αυτές όποιο κι αν είναι το κόστος.

3) Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην πορεία ενσάρκωσης του ρόλου σας;

Οι δυσκολίες ήταν: Από τη μια, ότι έπρεπε να δώσω στον χαρακτήρα σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί για τον συγκεκριμένο ήρωα, την αγάπη που ένιωθε για τον δάσκαλό του, Σωκράτη. Ο κ. Μόρτζος μου είχε δώσει κάποια βιβλία να διαβάσω για τον χαρακτήρα του Κρίτωνα, σύμφωνα με τα οποία ο ήρωας ήταν ένας μαθητής που αγαπούσε τον Σωκράτη, ήθελε πραγματικά να γλιτώσει και στη συνάντησή τους στη φυλακή έκλαιγε απαρηγόρητος γιατί δεν κατάφερε να πείσει τον δάσκαλό του. Από την άλλη, ήθελα να δείξω και μια υπερηφάνεια για τον δάσκαλο που υποστηρίζει τα θέλω του μέχρι την τελευταία στιγμή. Παράλληλα, ήθελα να προσδώσω μια ωριμότητα στον χαρακτήρα, αν σκεφτεί κανείς πως οι μαθητές του Σωκράτη ήταν άνω των 45, ενώ εγώ είμαι μικρότερος. Όλα αυτά πρέπει να φανούν στον θεατή σε μια σκηνή που διαρκεί γύρω στα 10 λεπτά. Νομίζω πάντως ότι τα κατάφερα με τη βοήθεια του κ. Μόρτζου.

4) Ως Κύπριος ηθοποιός που εργάζεται και ζει πλέον στην Ελλάδα πώς αντιλαμβάνεστε τα έργα και τις ημέρες της ελληνικής κυβέρνησης;

Είναι χαρακτηριστικό πως το ίδιο έργο με την τρόικα το είδα να επαναλαμβάνεται και στην Κύπρο μέσα σε μια μέρα. Θεωρώ πως ό,τι και να κάνουμε κάποια πράγματα είναι προσχεδιασμένα από εξωτερικούς παράγοντες. Ποιοι είναι αυτοί, μην με ρωτήσετε. Πρόκειται για ένα πολιτικό σύστημα που θέλουν να φτιάξουν κάποιες χώρες με τα δικά τους πιστεύω. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε στις παρούσες συνθήκες και να προσπαθήσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

5) Μέρος του πολιτικού συστήματος είναι και η Χρυσή Αυγή. Ποια η γνώμη σας για τη δράση της;

Δεν θέλω να αναφερθώ συγκεκριμένα στη Χρυσή Αυγή. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι φταίμε για το γεγονός ότι φτάσαμε εδώ. Ο καθένας θα πρέπει να κάνει αυτοκριτική, προτού κρίνει τον άλλον. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ήταν βολεμένοι κάπου και μπήκαν με κάποιο μέσον. Είναι εύκολο να κατηγορήσουμε τον καθένα, ας κατηγορήσουμε όμως πρώτα τον εαυτό μας και μετά ας ρίξουμε την ευθύνη αλλού.

6) Με την ανεργία να είναι στα ύψη και στο χώρο της υποκριτικής, υπήρξαν ενδοιασμοί στο να ακολουθήσετε το δρόμο αυτό;

Είμαι πολύ χαρούμενος που πραγματοποίησα το όνειρό μου από μικρός. Όσον αφορά την ανεργία πραγματικά βλέπω ότι υπάρχει στις ημέρες μας σε μεγάλο βαθμό. Στην περίπτωση των ηθοποιών η ανασφάλεια αυτή επικρατεί από την ώρα που βγαίνουμε στο επάγγελμα. Αισθάνομαι τυχερός γιατί αυτό εγώ δεν το έχω ζήσει. Μέχρι τώρα δουλεύω Καλοκαίρι και Χειμώνα. Το κυνηγάω πάρα πολύ και τρία χρόνια το συνδυάζω με μια δουλειά που έχει να κάνει με καφετέρια, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν χρειαζόταν.

7) Επομένως σας έχει επηρεάσει και εσάς η οικονομική κρίση, σωστά;

Εννοείται. Έχω αλλάξει τις συνήθειές μου, την καθημερινότητά μου. Τα προηγούμενα χρόνια έβγαινα με τους φίλους μου έξω κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ενώ τώρα μια φορά τον μήνα. Για φαγητό επίσης μια φορά τον μήνα. Πλέον δεν πετάς το φαγητό της μιας ημέρας, το κρατάς. Είναι αυτό που σας λέω ότι όταν δεν ξέρεις πραγματικά τι σου ξημερώνει, καλό θα είναι να κρατάς χρήματα για τις άμεσες ανάγκες. Είναι η αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια ζούσαμε στην υπερβολή, ίσως και η κρίση να είναι μια ευκαιρία να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα για να μάθουμε να εκτιμούμε αυτά τα λίγα που έχουμε.

8) Έχετε συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές δουλειές. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν και στον τηλεοπτικό χώρο, θεωρείτε ότι αυτές οι ελάχιστες ελληνικές σειρές που γίνονται είναι αξιόλογες;

Το κλίμα που επικρατεί στην τηλεόραση είναι χαρακτηριστικό της οικονομικής κρίσης. Όταν δεν υπάρχουν λεφτά στην αγορά αναγκαστικά οι υπεύθυνοι βρίσκουν πιο φθηνές λύσεις. Το 2000 που ήμουν φοιτητής υπήρχαν πολλά λεφτά στην τηλεόραση και οι αμοιβές ήταν αρκετές για τα πρώτα ονόματα. Προσωπικά πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν πολύ αξιόλογες δουλειές στην Ελλάδα και έχω την εντύπωση ότι πρέπει στις ημέρες να γίνονται τηλεοπτικές δουλειές, γιατί δεν υπάρχουν μόνο οι ηθοποιοί, υπάρχουν και τεχνικοί, συνεργεία που πρέπει να πληρωθούν. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί έρχεται τώρα ένα σίριαλ το οποίο μου αρέσει πάρα πολύ, «Το σπίτι της Έρμας».

9) Υπήρχε μια περίοδος που σπουδάζατε παράλληλα με την υποκριτική και δημοσιογραφία. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να παρατήσετε τη δημοσιογραφία και να αφοσιωθείτε στο επάγγελμα του ηθοποιού;

Δεν θεωρώ ότι παράτησα τη δημοσιογραφία, αλλά ότι με βοήθησε στο θέατρο. Μου έδωσε περισσότερη άνεση στη σκηνή, μου δόθηκε η ευκαιρία και να μπω μέσα στο χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης. Είχα τη χαρά να κάνω εκπομπές και να επικοινωνήσω με διάφορους ανθρώπους. Δεν σας κρύβω μάλιστα ότι μου λείπει πολύ αυτή η επαφή με ανθρώπους και με τις εκπομπές που έκανα μου δόθηκε η ευκαιρία να γυρίσω όλη την Ελλάδα.

10) Μιλήσατε πριν για την παρουσία σας στο θέατρο και την τηλεόραση. Στον κινηματογράφο δεν έχετε εμφανιστεί καθόλου. Είναι απωθημένο σας ή απλώς δεν έχει τύχει;

Απλά δεν έτυχε. Θα το ήθελα πάρα πολύ όμως. Εκτός από τον κινηματογράφο όμως μου αρέσει πάρα πολύ και το παιδικό θέατρο και είμαι πολύ τυχερός που ασχολήθηκα με αυτό το είδος όταν τελείωσα τη σχολή. Αυτό που έχω πει είναι ότι αν μπορούσα να ζήσω μόνο από παιδικό θέατρο, πραγματικά θα το έκανα.

11) Ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Σχέδια για το μέλλον δεν κάνω. Εύχομαι όμως να έχω καλές δουλειές και να περνάω καλά. Στα 13 από τα 14 χρόνια που είμαι στο χώρο περνάω καλά. Δυσκολεύτηκα βέβαια μια-δυο φορές πέρυσι. Εύχομαι ακόμα να είμαι ήρεμος λόγω της κατάστασης που επικρατεί, γιατί μερικές φορές αισθάνομαι, όπως όλοι μας, πως έχω κουραστεί και δεν μπορώ άλλο να κυνηγήσω τα όνειρά μου.

The post «Πρέπει να υποστηρίξουμε τα πιστεύω μας μέχρι το τέλος» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
χρυση αυγη, ευγένεια, θεατρο, γίγνεσθαι, λύση, συγκεκριμένο, ελλαδα, τροικα, κυπρος, δραση, καλοκαιρι, απωθημένο, βιβλια, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, αμοιβες, οικονομικη κριση, χωρες, αυγη, γνωμη, δουλεια, ηθοποιοι, ηθοποιος, καριερα, ονειρα, ονοματα, ονειρο, περιοδος, σωκρατης, τηλεοραση, ωρα, αγαπη, αγορα, αισθανομαι τυχερος, ανεργια, ανθρωπος, αξιοπρεπεια, απλα, βοηθεια, φαγητο, γεγονος, γινονται, γίγνεσθαι, δωσει, δοθηκε, ευκαιρια, ευκολο, υπαρχει, ελληνικες σειρες, εργα, εποχες, επρεπε, ερχεται, ευθυνη, ζωη, ιδιο, ειδος, υπηρχαν, κλιμα, λεφτα, λειπει, λύση, ωριμοτητα, ρολο, σαββατο, σειρες, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σιριαλ, σπιτι, σχεδια, τιμη, τρια, φυλακη, φοιτητης, φορα, χρυση, χαρα, απωθημένο, δουλειες, εκπομπες, ευγένεια, ηρωας, χωρα, κειμενα, κυριακη, μια φορα, σκηνη, τυχερος, θελω να, υπαρχουν λεφτα
Τυχαία Θέματα