Πρεμιέρα αύριο για την απόλυτη χριστουγεννιάτικη παράσταση, «Καρυοθραύστης»

Είναι καιρός τώρα που η Αθήνα μπορεί να παινεύεται ότι απολαμβάνει παραστάσεις κλασικού χορού υψηλού επιπέδου. Δείγμα πως ο πολιτισμός εξελίσσεται δεν είναι όταν το κοινό αναζητεί να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθώντας όχι μόνο θέατρο ή κινηματογράφο αλλά και χορό;

Το σημαντικότερο είναι πως το αθηναϊκό κοινό γνωρίζει πια ότι υπάρχει κάπου στην πόλη ένας χώρος που προσφέρει

ένα θέαμα μπαλέτου αντίστοιχου επιπέδου με ό,τι θα μπορούσε να δει σε μια όπερα του εξωτερικού. Τι καλύτερο παράδειγμα από την πρεμιέρα του «Καρυοθραύστη» που θα δοθεί αύριο βράδυ στο θέατρο «Ολύμπια», ένα μπαλέτο που δεν λείπει ποτέ από τις όπερες διεθνώς την εποχή που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα!

Η συγκεκριμένη παράσταση είναι μια από τις μεγάλες επιτυχίες του Μπαλέτου της Λυρικής Σκηνής, χορογραφία του καλλιτεχνικού του διευθυντή Ρενάτο Τζανέλα που πρωτοπαρουσιάστηκε πέρυσι τον Νοέμβριο και επαναλαμβάνεται για δεκαπέντε παραστάσεις ξεκινώντας από αύριο. Τι κι αν τον έχουμε ξαναδεί; Τον «Καρυοθραύστη» δεν βαριέσαι ποτέ να τον βλέπεις. Στα «χέρια» του χορογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή του Μπαλέτου της Λυρικής Ρενάτο Τζανέλα έχει βρει ένα ξεχωριστό, εντυπωσιακό ανέβασμα, που σημείωσε επιτυχία πέρυσι όταν ανέβηκε κι έγινε θέμα συζήτησης μέχρι και θετική είδηση στο βρετανικό δίκτυο BBC. Μια ακόμη επιβεβαίωση του ανοίγματος και της εξέλιξης των τελευταίων ετών στη Λυρική Σκηνή.

Είναι Χριστούγεννα, υπάρχουν πανέμορφα στολίδια, ένα πολύ εντυπωσιακό δέντρο και πολύς χορός… Μια παράσταση που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. «Η δική μου εκδοχή είναι μια ερωτική ιστορία, ενώ το αρχικό σενάριο αφορά το όνειρο ενός μικρού κοριτσιού που δεν μπορούσε ούτε καν να ονειρευτεί τον έρωτα, αφού δεν τον είχε γνωρίσει» λέει ο Ρενάτο Τζανέλα για τη χορογραφία του «Καρυοθραύστη». «Η παράστασή μου έχει αρκετό χιούμορ κι ενώ υπάρχει πολλή ένταση, δεν υπάρχει βία.

Προσπάθησα να αποφύγω αυτό το βίαιο περιβάλλον που συνήθως προτείνεται σήμερα στα παιδιά. Ενα σημαντικό στοιχείο του έργου, το οποίο το φέρνει πιο κοντά στους έφηβους, είναι τα σκηνικά και τα κοστούμια που είναι σαν να βγαίνουν από κόμικς. Η ατμόσφαιρα, τα χρώματα, το μακιγιάζ, ο τρόπος που είναι φτιαγμένα ακόμα και τα μουστάκια των χαρακτήρων θα ταξιδεύουν τα παιδιά σε ένα μαγικό κόσμο που όμως δεν είναι αυτός του παραμυθιού».

Τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια έχει σχεδιάσει ο διακεκριμένος σκηνογράφος Κρίστοφ Κρέμερ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με σημαντικά λυρικά θέατρα και φεστιβάλ όπως η Κρατική Οπερα της Βιέννης, η Κρατική Οπερα της Δρέσδης, η Γερμανική Οπερα του Ρήνου. «Πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά με σοβαρότητα και όχι να τους δίνουμε εύπεπτα θεάματα που δεν τρέφουν το μυαλό και τη φαντασία τους. Και πρώτα απ’ όλα θέλω να είναι διασκεδαστικό, να περνά κανείς μια υπέροχη βραδιά στην παράσταση» τονίζει ο Ρενάτο Τζανέλα.

Η χορογραφία του εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, που αποδεικνύεται μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη και τον φόβο.

«Η αγάπη είναι πολύ σημαντική στην παράσταση. Είναι παντού. Οπως και ο έρωτας. Δεν κρύβω τον Πρίγκιπα, είναι παρών από την αρχή. Αλλά η αγάπη έρχεται σταδιακά, όταν η Κλάρα-Μαρία διαπιστώνει πόσα μπορεί να κάνει γι’ αυτήν ο νέος άνδρας που την ακολουθεί μέχρι το τέλος του κόσμου. Ηθελα η ιστορία μου να είναι πραγματική και να εμπεριέχει πραγματικά συναισθήματα» λέει ο Τζανέλα.

Πρόκειται για ένα διαφορετικό «Καρυοθραύστη» ως προς την υπόθεση του έργου. Θα δούμε την πριγκίπισσα Κλάρα-Μαρία στη γιορτή των γενεθλίων της να χορεύει με τον πρίγκιπα Αλεξέι, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα πέσει θύμα απαγωγής από τον υποτιθέμενο καλό θείο της Ντρόσελμαγερ. Θα τον ακολουθήσει στη φυλακή του Βορρά καθώς στη διάρκεια του ταξιδιού σπάει σε κομμάτια το δώρο για τα γενέθλιά της, τον Καρυοθραύστη, προκειμένου να αφήσει σημάδια για να τη βρει ο Αλεξέι.

Ενα από τα πιο συγκινητικά στοιχεία της παραγωγής είναι η συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ υπό τη διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη.

Στον «Καρυοθραύστη» αναδεικνύονται οι δυνατότητες των χορευτών του Μπαλέτου της Λυρικής, ενώ χάρη στις τέσσερις διαφορετικές διανομές, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τους καταξιωμένους αλλά και τους νεότερους χορευτές του συνόλου. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν οι Μαρία Κουσουνή, Βαγγέλης Μπίκος, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Αλεξάντερ Νέσκωβ, Νατάσα Σιούτα, Ιγκορ Σιάτζκο, Σταυρούλα Καμπουράκη, Αντώνης Κορούτης, Αιμιλία Γάσπαρη κ.ά. Η μουσική διεύθυνση είναι των Γιώργου Βράνου και Στέφανου Τσιαλή.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιανουαρίου.

Πηγή: Καθημερινή

The post Πρεμιέρα αύριο για την απόλυτη χριστουγεννιάτικη παράσταση, «Καρυοθραύστης» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα