Πού πήγαν τα λεφτά, κύριε Μαρτίνη;

Με χρέη 200.000.000 ευρώ βάζει… λουκέτο το «Ερρίκος Ντυνάν»

Στο σφυρί βγαίνει –και επισήμως πλέον– το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του κοινωφελούς (;) ιδρύματος, αναζητεί συμβουλευτικές εταιρείες, αναγνωρισμένες και διεθνούς κύρους, προκειμένου να ανατεθεί η έρευνα εξεύρεσης επενδυτή ή αγοραστή για το θεραπευτήριο. Οι διαδικασίες για την εξεύρεση επενδυτή, όπως όλα δείχνουν, δρομολογούνται άμεσα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση του νοσοκομείου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς τα χρέη του ξεπερνούν τα 200.000.000 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι στο θέμα της

πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο υπουργός, αν και εξέφρασε τη βούλησή του να μην μπει λουκέτο στο νοσοκομείο, επειδή το υπουργείο Υγείας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επωμιστεί τα χρέη του θεραπευτηρίου, δεν έβλεπε άλλη λύση από την πώλησή του, «καθώς οι οφειλές του ξεπερνούν τις δυνατότητες της πολιτείας».

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους 1.200 εργαζομένους που είναι απλήρωτοι επτά μήνες. Οι μισθοί που χρωστάει το θεραπευτήριο στο προσωπικό (χωρίς τη μισθοδοσία των γιατρών) υπολογίζεται στα 4.800.000 ευρώ. Μάλιστα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια των εργαζομένων να βρεθεί μια λύση, απέστειλαν εξώδικο προς τον ίδιο τον υπουργό Α. Λυκουρέντζο, κάνοντας ανοιχτά λόγο για χρόνιες διαχειριστικές αδυναμίες. Προκύπτει όμως και μείζον θέμα για το πού έχουν πάει τα χρήματα που χρωστάει το νοσοκομείο. Ο βίος και η πολιτεία του Ανδρέα Μαρτίνη ίσως θα πρέπει κάποτε να αποτελέσουν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας που φυσικά να συνοδεύεται από πολιτική βούληση, για να βρεθούν τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχει διαχειριστεί ο ίδιος και η παρέα του δεκαετίες τώρα τόσο στον «Ερυθρό Σταυρό» όσο και στο «Ερρίκος Ντυνάν».

Άρης Σπίνος

Keywords
Τυχαία Θέματα