Εν αναμονή της υπογραφής συμφωνίας με Τράπεζα Πειραιώς

«Κλειδώνει» πιθανότατα εντός της ημέρας το ακριβές ποσοστό του κουρέματος στις καταθέσεις της τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο συντελεστής «κουρέματος» αναμένεται να φτάσει το 38 με 40% στην Κύπρου.

Αν και η συμφωνία του Eurogroup συνέβαλε αποφασιστικά στο να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία

της Κύπρου, ταυτόχρονα δημιούργησε έντονες ανησυχίες και ερωτηματικά για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας.

Με τις κυπριακές τράπεζες ήδη κλειστές εδώ και δέκα ημέρες, τη μετακύλιση του βάρους στους μεγάλους, ανασφάλιστους καταθέτες και την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας -του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της Κύπρου- η συμφωνία του Eurogroup σηματοδοτεί το τέλος του επιχειρηματικού μοντέλου της Μεγαλονήσου ως offshore χρηματοοικονομικού κέντρου που προσέλκυε μεγάλα ποσά από Ρώσους μεγιστάνες, Βρετανούς και διεθνείς επιχειρήσεις, υπογραμμίζουν αναλυτές του Reuters.

Η κυπριακή οικονομία, ήδη σε ύφεση, φαίνεται «καταδικασμένη» στον επώδυνο δρόμο της βαθύτερης συρρίκνωσης που ήδη βιώνουν οι περισσότερες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου.

«Το πρόγραμμα στην Κύπρο θα λειτουργήσει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε επακριβώς ποια θα είναι η επίδραση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είναι αβέβαιος ο δρόμος της ανάκαμψης της Κύπρου από το πακέτο διάσωσης και αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς: Σήμερα η υπογραφή των συμφωνιών για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών

Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η υπογραφή των συμφωνιών για την απόκτηση του δικτύου των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς. ΠΕΙΡ+20,21%

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεταΙ ότι το άνοιγμα των καταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα εξακολουθεί να ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των διοικήσεων των τριών τραπεζών, μέχρι και την ολοκλήρωση της υπογραφής των συμβάσεων.
Σημειώνεται ότι με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου όλες οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Τετάρτη 27 Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα