Στοιχεία για τις άδειες των κρατουμένων στις φυλακές από το 2002 – 2012

Ο Μιχάλης Μακρυγιάννης χαρακτηριστικό παράδειγμα «φυγά» μετά από άδεια

Στον απόηχο της εξαφάνισης του Χριστόδουλου Ξηρού επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της ορθής εφαρμογής του ευεργετικού μέτρου των αδειών στους κρατουμένους των φυλακών. Στοιχεία από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, για τα κριτήρια που δίνονται οι άδειες είχε ζητήσει ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης, με αφορμή φαινόμενα κρατουμένων που δεν επέστρεψαν στις φυλακές έπειτα από άδειες που τους είχαν χορηγηθεί.

Από τις απαντήσεις του κ.Ρουπακιώτη, τον Ιανουάριο του 2013 προέκυπτε ότι ο αριθμός των τακτικών

αδειών που χορηγήθηκαν σε κρατούμενους την τριετία 2010 έως και 2012 ήταν 12.004 και ο αριθμός παραβιάσεων αυτών των αδειών, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ήταν 324.

Οι παραβιάσεις τακτικών αδειών από κρατούμενους που είχαν καταδικασθεί σε ποινές κάθειρξης, τη συγκεκριμένη τριετία ήταν 292 και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι περιπτώσεις χορήγησης τακτικής άδειας σε κρατούμενους που είχαν παραβιάσει τους όρους χορήγησης τακτικής άδειας ήταν 40.

Ο κ. Ρουπακιώτης ενημέρωνε επίσης τον βουλευτή ότι στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η εξέταση της δυνατότητας παρακολούθησης των κρατουμένων, μέσω συσκευών γεωεντοπισμού, κατά το χρονικό διάστημα που απουσιάζουν από το Κατάστημα Κράτησης ευρισκόμενοι σε τακτική άδεια.
Ο κ. Ψυχάρης, που είχε απευθύνει την ερώτηση και αίτησης κατάθεσης εγγράφων στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, επικαλείτο στοιχεία και από την ΕΛΑΣ, σύμφωνα με τα οποία αρκετοί από τους κρατούμενους επιδίδονται σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια της αδείας τους.

Ζητούσε επίσης να τροποποιηθεί το καθεστώς προκειμένου να προληφθούν φαινόμενα κακής χρήσης του δικαιώματος χορήγησης άδειας.

Το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, χορηγήθηκαν 5.139 άδειες που αντιστοιχούν σε 2.239 κρατουμένους. Σε 78 περιπτώσεις «έχουν σημειωθεί απρόοπτα». Δηλαδή, σε ποσοστό 3,75% οι κρατούμενοι δεν επέστρεψαν στις φυλακές. Ανάλογη είναι και η εικόνα για το 2008, αφού από τους 2.154 κρατούμενους «δραπέτευσαν» τελικώς οι 73. Σύμφωνα με το Σωφρονιστικό Κώδικα προβλέπονται τρία είδη αδειών: Οι τακτικές, οι έκτακτες και οι εκπαιδευτικές. Η τακτική άδεια χορηγείται σε κρατούμενο (άρθρο 55 του Σ.Κ.) ακόμη κι αν δεν είναι αμετάκλητη η απόφαση με την οποία του επιβλήθηκε η ποινή.

Παρεμβάσεις υπέρ του θεσμού, έχει κάνει και ο Συνήγορος του Πολίτη εντοπίζοντας ως βασικές εστίες προβλημάτων στο σωφρονιστικό μας σύστημα, εκτός του υπερπληθυσμού των φυλακών, και ζητήματα που ρυθμίζουν την καθημερινότητα των κρατουμένων. Όπως η επιβολή των πειθαρχικών ποινών και η άρνηση χορήγησης αδειών, ζητήματα που θεωρούνται παράγοντας για την ένταση που παρατηρείται κατά καιρούς στις φυλακές. Aπό την άλλη, το υπουργείο με έγγραφά του προς τους Διευθυντές των Καταστημάτων εφιστά την προσοχή για την πιστή εφαρμογή των όρων χορήγησης των αδειών, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές συνέπειες. Την τετραετία, 2002, 2003, 2004 και 2005 χορηγήθηκαν σε κρατουμένους 12.185 άδειες (3.000 ανά έτος) από τις οποίες παραβιάσθηκαν οι 468, ποσοστό 4%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ισοβίτη «φυγά» μετά από άδεια:

Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφυγής μέσω άδειας είναι αυτό του «υποδειγματικού» κρατούμενου και διαβόητου ισοβίτη Μιχάλη Μακρυγιάννη. Αυτή η εικόνα που παρουσίαζε του είχε δώσει το δικαίωμα της πενθήμερης άδειας. Επέστρεφε πάντα στην ώρα του, μετά τις πενθήμερες άδειες και τηρούσε απαρέγκλιτα τους όρους.

Ο ισοβίτης κρατούμενος των φυλακών Λάρισας, είχε λάβει συνεχείς άδειες στο πλαίσιο του νόμου από τις οποίες επέστρεψε κανονικά το Νοέμβριο του 2010, τον Ιανουάριο, Μάρτιο, Μάιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο του 2011, τον Ιανουάριο, Μάρτιο και Μάιο του 2012, με απόφαση του αρμοδίου Συμβουλίου της φυλακής στο οποίο Προϊστάμενος είναι Εισαγγελικός Λειτουργός.

Η 11η ήταν και η «απελευθερωτική» στις 9 Αυγούστου 2012. Ο διαβόητος κακοποιός είχε πάρει το διαβατήριο για την ελευθερία. Προσωρινό, καθώς λίγους μήνες μετά, ο «ήρεμος Ντίλιγκερ», όπως είχε χαρακτηριστεί, έπεσε στα χέρια της αστυνομίας στο Περιστέρι. O Μιχάλης Μακρυγιάννης εκτίει ποινή τετράκις ισόβια για πέντε δολοφονίες, τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας, τραυματισμούς, μια σειρά από ένοπλες ληστείες και ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς και σωρεία άλλων εγκληματικών πράξεων. Μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά που δραπέτευε! Το είχε ξανακάνει τον Αύγουστο του 2006, όταν και πάλι δεν επέστρεψε από την πενθήμερη άδεια που είχε πάρει από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Όμως, συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου 2007 στην περιοχή του Χαϊδαρίου μαζί με άλλους δύο κακοποιούς.

The post Στοιχεία για τις άδειες των κρατουμένων στις φυλακές από το 2002 – 2012 appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα