Πως ο ΟΟΣΑ λύνει «τα χέρια» της Κυβέρνησης

Την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο ετοιμάζεται να δείξει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε περισσότερους από 150.00 δημόσιους υπάλληλους, μέχρι και το τέλος του 2015,  έπειτα από την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, με την οποία ουσιαστικά ζητάει να απαλλαχτεί το δημόσιο από το γερασμένο προσωπικό του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι το 38% των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής

κυβέρνησης είναι ηλικίας 50 ετών και άνω, σε σύγκριση με το 23% του 2004 και ότι εξ αυτών η πλειοψηφία εργάζεται στο Δημόσιο για περισσότερα από 20 χρόνια.

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει η έκθεση θα ήταν εφικτό να γίνουν  οι απολύσεις κάποιων υπαλλήλων που έχουν μία ορισμένη ηληκία:  «Οι μακροχρόνιοι περιορισμοί στις προσλήψεις δεν έχουν μειώσει σημαντικά τη μισθοδοσία της κεντρικής κυβέρνησης λόγω του χαμηλού αριθμού των εξόδων από την υπηρεσία, αλλά έχουν οδηγήσει σε σημαντική δημογραφική μετατόπιση μεταξύ των κεντρικών δημοσίων υπαλλήλων. Η Ελλάδα έχει ένα αρκετά ηλικιωμένο και ταχέως γηράσκον ανθρώπινο δυναμικό στην κεντρική της κυβέρνηση, σε σχέση με τα πρότυπα του ΟΟΣΑ».

Βάση λοιπόν αυτής της έκθεσης ο στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να απολυθούν οι εν λόγω εργαζόμενοι, όταν έχουν συμπληρώσει το 53ο έτος της ηλικίας τους με τη μέθοδο της «πρόωρης σύνταξης» χωρίς να περάσουν από εργασιακή εφεδρεία.

Ουσιαστικά αυτή θα είναι η πρώτη «φουρνιά» απολύσεων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της συρρίκνωσης του δημοσίου κατά 150.00 υπαλλήλους μέχρι και τον 2015. Την πόρτα της εξόδου θα δουν  πάντως και οι επίορκοι υπάλληλοι, μετά από την αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους και θα ολοκληρωθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα