Πώς διαμορφώνεται ο βασικός μισθός

Αλλαγές στη διαμόρφωση του βασικού μισθού έχει προωθήσει η κυβέρνηση, με ημερομηνία ισχύος την 1η Απριλίου. Την τελική απόφαση θα λαμβάνει πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η νέα ρύθμιση ορίζει ότι ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός δεν υποκαθιστά τους μισθούς που ορίζονται με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά ορίζει τα κατώτατα όρια για όλη την οικονομία λαμβάνοντας υπόψη, την αγοραστική δύναμη των πλέον χαμηλότερα αμειβομένων και των εργαζομένων στον άτυπο τομέα της

οικονομίας.

Στη διαβούλευση θα παίρνουν μέρος οι εκπρόσωποι των οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών: Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Ελληνική Ένωση Τραπεζών, και Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Θα μετέχουν επίσης, οι ερευνητικοί και επιστημονικοί φορείς: Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Ερευνητικό ινστιτούτο της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ), το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η Εθνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, (ΟΑΕΔ), η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και το ΙΝΣΕΤΕ. Θα υπάρχει επίσης και η γνωμοδότηση της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).

Keywords
Τυχαία Θέματα