Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο των νέων μέτρων


Την Τετάρτη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να ληφθούν οι σκληρές αποφάσεις για τα νέα σκληρά μέτρα που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Η κυβέρνηση μπορεί να διαμηνύει ότι στόχος είναι να σωθούν τα ειδικά μισθολόγια από τις περικοπές, αλλά το σίγουρο είναι ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες πρέπει να βρει μέτρα που θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

για τη διετία 2013-14.

Στην ουσία μιλάμε για μαχαίρι στις δαπάνες, ύψους 11,7 δισ. ευρώ και μέτρα που μεταξύ άλλων προβλέπουν τα εξής:

-Μείωση μισθών σε ΔΕΚΟ μέσω του ενιαίου μισθολογίου

-Πλαφόν 2.400 ευρώ για κύρια και επικουρική σύνταξη

-Περικοπή 15%-20% σε εφάπαξ

-Θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για ΕΚΑΣ, επιδόματα ανεργίας, πολυτεκνικά, ενοικίου

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με συνέντευξή του στο Έθνος προαναγγέλλει περικοπές σε 20 κωδικούς της γενικής κυβέρνησης για να μην μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια.

«Έχουν εντοπιστεί είκοσι συγκεκριμένοι κωδικοί ελαστικής δημόσιας δαπάνης, ως δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα όπου θα περικοπούν τα κονδύλια κατά 10-20%» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υποστηρίζει πάντως ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν τίθεται θέμα νέων πρόσθετων μέτρων για το 2012 αναγνωρίζει όμως ότι οι αποκλίσεις σε σχέση με τις προβλέψεις είναι μεγάλες.

Ως προς τα ειδικά μισθολόγια ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο Βήμα, δηλώνει ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια σε αυτό το θέμα με έμφαση στους οικονομικά ασθενέστερους.

Keywords
Τυχαία Θέματα