Ποιοι μπαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία

Αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόζει την εργασιακή εφεδρεία.
Το καθεστώς θα αφορά 40.000 με 45.000 υπαλλήλους στον στενό δημόσιο τομέα (π.χ. υπουργεία) αλλά και ΔΕΚΟ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε όλους τους φορείς του Δημοσίου.
Κατά προτεραιότητα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας

θα τεθούν υπάλληλοι Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Επίσης το μέτρο αφορά τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όσους είναι κοντά στη σύνταξη.
Οι διαδικασίες αξιολόγησης των προσόντων των υπαλλήλων θα πρέπει να ξεκινήσουν εντός Σεπτεμβρίου.
Υπάλληλοι υψηλών προσόντων των φορέων στους οποίους μπαίνει «λουκέτο» θα αξιοποιηθούν στον στενό δημόσιο τομέα, ενώ όσοι έχουν περιορισμένα τυπικά προσόντα θα μπουν σε εφεδρεία.
60%-70% μισθού
Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο οι υπάλληλοι που θα επιλεγούν να παραμείνουν σε καθεστώς εφεδρείας για δύο ή τρία χρόνια έναντι ενός έτους που ισχύει με το υφιστάμενο καθεστώς.
Γι΄ αυτό το χρονικό διάστημα το ποσό αναπλήρωσης που θα λαμβάνουν δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη και στο οικονομικό επιτελείο μιλούν για 60% με 70% του βασικού μισθού.
Με δεδομένο όμως ότι ο βασικός μισθός έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι λόγω του ενιαίου μισθολογίου, ένα ποσοστό 60% θεωρείται πιο πιθανό.
Οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα