Πεζοναύτες στην Ταρτούς

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Αρκετές υποψίες υπάρχουν για την τελική στάση της ρωσικής πολιτικής στην Συρία. Τώρα που οι μάχες γίνονται όλο και σκληρότερες, υπάρχουν φήμες πως το ρωσικό ναυτικό, κάτω από τις εντολές της Μόσχας, θα προσπαθήσει να προστατέψει τα συμφέροντά του, ξεκινώντας από την απομάκρυνση 30.000 Ρώσων πολιτών που διαμένουν στην Συρία. Αν και το Κρεμλίνο διέψευσε τις φήμες, το ρωσικό ναυτικό μετέφερε αριθμό πεζοναυτών στο λιμάνι της Ταρτούς την περασμένη Δευτέρα, προφανώς για να υπερασπιστεί τις εγκαταστάσεις, αν χρειαστεί.
Η επιμονή της Ρωσίας στην πάγια

γραμμή της να στηρίζει το βέτο, είναι οι επενδύσεις της. Ο Ρώσος διεθνολόγος, Dimitri Simes, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εξήγησε ότι το βέτο της Ρωσίας γίνεται όχι για να υποστηρίξει τον Άσαντ, αλλά γιατί οι Ρώσοι δίνουν παραδοσιακά έμφαση στην ανεξαρτησία και σταθερότητα μιας χώρας, παρά σε ανθρωπιστικές προτεραιότητες. Πράγματι, με βάση τα δεδομένα στην Συρία, το Κρεμλίνο προσπαθεί να κρατήσει και το καθεστώς ακέραιο και την επικράτεια. Φαίνεται δηλαδή πως οι Ρώσοι έχουν πάρει απόφαση να υπερασπιστούν μέχρι τέλους τη πολιτική τους είτε έχουν άσσο στο μανίκι είτε όχι. Με λίγα λόγια, θα ήταν ανόητο από κάθε άποψη, να αφήσουν τις φιλοδοξίες τους στην Μέση Ανατολή να πάνε χαμένες και να πέσουν στα χέρια των Δυτικών ο οπλισμός και ό,τι άλλο έχει «χτίσει» το Κρεμλίνο τόσα χρόνια εκεί. Γι’ αυτό, αν οι αντάρτες εκδιώξουν το καθεστώς, δεν αποκλείεται να δούμε το ακραίο σενάριο που θέλει τους Ρώσους να συγκρούονται με τους αντάρτες.
Πιθανή σύγκρουση Ρώσων και αντικαθεστωτικών θα γίνει μόνο αν προσβληθούν οι εγκαταστάσεις τους και τα μελλοντικά τους πλάνα για την χώρα. Έτσι εξηγείται και στον ΟΗΕ, όπου οι Ρώσοι επιμένουν στο βέτο, αφού μόνο έτσι θα δώσουν χρόνο στον Άσαντ να ανακάμψει και οι ίδιοι να προετοιμαστούν καλύτερα. Παράλληλα, το γεγονός ότι αυτομόλησε ο αντιπρόεδρος του Άσαντ δεν φαίνεται να πτόησε την Μόσχα, η οποία, εκτός απροόπτου, είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους.

Ισραηλινό χτύπημα
Για μήνες τώρα κυκλοφορούν φήμες ότι ανεξαρτήτως της πολιτικής γραμμής της Ουάσιγκτον, η ισραηλινή αεροπορία ετοιμάζει χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Μάλιστα Αμερικανοί αξιωματούχοι έφτασαν στο σημείο να προσάψουν στην Mossad κατηγορίες ότι πράκτορές της προσποιούνται τους Αμερικανούς, για να δημιουργήσουν προβοκάτσιες, με απώτερο σκοπό να φέρουν την Ουάσιγκτον σε έναν πόλεμο με το Ιράν. Ωστόσο δημοσιεύματα από το Ισραήλ αποκαλύπτουν ότι όχι μόνο οι απειλές είναι ένα απλό πολιτικό τρικ, αλλά και η στρατιωτική ηγεσία δεν είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο χτύπημα!. Πιθανόν, δηλαδή, όλα να είναι λόγια, για να αναγκαστεί το Ιράν να κάτσει στο τραπέζι.
Δεδομένης της γνωστής γεωγραφικής ιδιαιτερότητας του Ιράν, ένα χτύπημα απαιτεί σωστό σχεδιασμό και ψυχολογική προετοιμασία για τυχόν απώλειες. Η ρητορική των απειλών δεν ενοχλεί την Τεχεράνη, η οποία αντιλαμβάνεται ότι η Δύση για τους επόμενους μήνες, μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, δεν θα ασχο

Keywords
Τυχαία Θέματα