«Πετάει» για Στρασβούργο ο Σαμαράς με αφορμή την ανάληψη της ελληνικής Προεδρίας

Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωκάλπες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και οι υπουργοί Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Ανάπτυξης θα παρουσιάσουν την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου όχι μόνο τους στόχους και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, αλλά και τη στρατηγική της Αθήνας για επιστροφή στις αγορές.

Ο Αντώνης Σαμαράς

αναχωρεί σήμερα το βράδυ για το Στρασβούργο με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει την Τετάρτη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και εν συνεχεία θα δεχθεί τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών.

Όπως επισημαίνει και το real.gr, «όπλο» του Σαμαρά είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχαν υπολογίσει οι ίδιοι οι δανειστές. Αίτημα δε είναι η απόφαση από τους ομοτράπεζούς του σε Βρυξέλλες και Βερολίνο να λάβουν μια απόφαση όσον αφορά το χρέος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επέμεινε με συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ότι θέμα «κουρέματος» δεν τίθεται, αλλά η μείωση του χρέους θα επιτευχθεί μέσω της έμμεσης αναδιάρθρωσης με μείωση επιτοκίων και μετακύλιση πληρωμών.

Στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να αποδείξει πως η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να φέρει εις πέρας το απαιτητικό έργο της Προεδρίας παρά το μνημόνιο και την οικονομική κρίση, δίνοντας έτσι μια ηχηρή απάντηση στα διεθνή μέσα που μιλούν για αποτυχία της Αθήνας, αλλά και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επικράτηση των «φιλο-ευρωπαϊκών» δυνάμεων, όπως ο ίδιος είπε, σε μία χώρα που έχει σαρωθεί από την ύφεση, την ανεργία και τη λήψη σκληρών μνημονιακών μέτρων.

Στο μεταξύ, η Αθήνα προετοιμάζεται με κανονικούς ρυθμούς να υποδεχτεί την τρόικα και όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να βιάζεται για την άφιξη των δανειστών, καθώς θέλει να έχει στα χέρια της τα στοιχεία του Δεκεμβρίου για τα έσοδα, προκειμένου να αποδείξει ότι τα «κενά» για τα οποία επιμένουν οι τροϊκανοί δεν υπάρχουν και δεν υπάρχει κανένας λόγος αναζήτησης ισοδύναμων μέτρων -όπως για παράδειγμα στον ΦΠΑ εστίασης, για τον οποίο επέμεινε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει στο 23%.

Οι αποφάσεις του κ. Σαμαρά για το μέλλον της κυβέρνησής του και για το ενδεχόμενο να στηθούν τριπλές κάλπες θα ληφθούν, όταν η Eurostat πιστοποιήσει το πλεόνασμα για την Αθήνα και ανάλογα με το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί μέχρι τότε, αφού πλέον οι εξελίξεις στο δικαστικό πεδίο σε «καυτά» μέτωπα καθιστούν παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για τις εξελίξεις στο θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των «μαύρων» πληρωμών στα εξοπλιστικά. Και μπορεί ο Πρωθυπουργός να διαβεβαιώνει τους εταίρους του ότι μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι τον τελευταίο «λόγο» για αυτό έχουν οι ίδιες οι αγορές που μπορεί να επηρεαστούν από ένα μικρό ή μεγάλο γεγονός, το οποίο δεν θα είναι κατ’ ανάγκη οικονομικό.

Αμφότεροι πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είναι αποφασισμένοι να ρίξουν όλο τους το βάρος στην προώθηση της εικόνας συνοχής της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ, κατά τις οποίες διέψευσε τα σενάρια που έστελναν τον Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Γιώργου Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο ίδιος αναμένει σκληρές ερωτήσεις κυρίως από τους ευρωβουλευτές των αριστερών κομμάτων. Ο κ. Σαμαράς θα κληθεί να απαντήσει για τις συνέπειες του μνημονίου, για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα και για την αναβολή της επίσκεψης της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου που ελέγχει τα πεπραγμένα της στις υπό επιτήρηση χώρες.

Πηγή φωτογραφίας: Fosphotos.com/Κώστας Μπαλτάς Pool ICON

The post «Πετάει» για Στρασβούργο ο Σαμαράς με αφορμή την ανάληψη της ελληνικής Προεδρίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα