Περιθώριο 90 ημερών στις εφορίες για την επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις

Με εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, οι εφορίες έχουν περιθώριο 90 ημερών από την 1η Σεπτεμβρίου για αν επιστρέψουν το φόρο Προστιθέμενης Αξίας σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Μέχρι τότε, δε, καλούνται να διεκπεραιώσουν άμεσα αιτήσεις επιστροφής που ο χρόνος αναμονής τους, από την υποβολή της σχετικής αίτησης, ξεπερνά τους τέσσερις μήνες.

Την εντολή αυτή έδωσε χθες, με κατεπείγουσα εγκύκλιό του (υπ’ αριθμ. ΠΟΛ. 1177/17.7.2013) προς όλες τις εφορίες, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας μάλιστα ότι οι επιστροφές

θα πρέπει να γίνονται εντός τριών μηνών, καθώς από το Σεπτέμβριο και μετά ενεργοποιείται η ρύθμιση, που προβλέπει ότι η επιστροφή θα επιβαρύνεται με τόκο εκπρόθεσμης επιστροφής από το Δημόσιο.

Δεν παραλείπει, ωστόσο, να επισημάνει ότι στις περιπτώσεις που θα συμβεί αυτό, την ευθύνη θα την έχουν οι υπάλληλοι που χειρίζονται τις συγκεκριμένες υποθέσεις και γενικότερα οι ΔΟΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων, όσον αφορά στην απόδοση εργαζομένων και προϊσταμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα