Περικοπές:Ποια υπουργεία σηκώνουν το βάρος

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εμπλεκόμενους υπουργούς προκειμένου να συζητηθούν οι περικοπές των δαπανών ύψους 11,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

«Η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις τους. Αλλά οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές», δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός οι περικοπές θα αφορούν και σε επιδόματα

και σε συντάξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος για τις περικοπές των δαπανών θα δοθεί στα υπουργεία Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ήδη, ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, υπάρχει και η πρόταση του ΚΕΠΕ για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων, η οποία, όπως αναφέρεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ’ ύψος».

Το ΔΝΤ, από τη μεριά του  έχει ζητήσει να καταργηθεί η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και να δίδεται μόνον ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο κ. Στουρνάρας είχε επαφές με τους υπουργούς Εργασίας Ν.Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ.Μανιτάκη, Υγείας Ανδρ.Λυκουρέντζο, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα