Πέντε προτάσεις Κουβέλη για το πολιτικό σύστημα

Πέντε προτάσεις για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης σε σχετική εκδήλωση του κόμματος.

Αναφέροντας στην τοποθέτησή του ότι το πολιτικό σύστημα δημιούργησε το πελατειακό κράτος, ιδιοποιήθηκε τη δημόσια διοίκηση, οδήγησε τη χώρα στο τέλμα της διαφθοράς και διαμόρφωσε ένα κατακερματισμένο κράτος ανίκανο να υλοποιήσει δημόσιες πολιτικές, ο κ. Κουβέλης, ανέλυσε τις

προτάσεις του κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Πρώτη πρόταση: Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και διαφάνεια παντού, κάτι που σημαίνει πως ο έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών και των στελεχών του δημόσιου τομέα που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα πρέπει να προχωρήσει, με ταυτόχρονη αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει και το οποίο δίνει μεγάλες δυνατότητες. Αναγκαία είναι και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών και η υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Επ’ αυτού ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι πρέπει να αποκλείεται η συντομότερη παραγραφή από αυτήν που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες. Η βουλευτική ασυλία πρέπει να αφορά αποκλειστικώς στην άσκηση των κοινοβουλευτικών και πολιτικών τους καθηκόντων.

Δεύτερη πρόταση: Αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε τη θέση της ΔΗΜΑΡ υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής και της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών.

Τρίτη πρόταση: Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη διαφάνεια και το κόστος του πολιτικού συστήματος, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συμφώνησε με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και της βουλευτικής αποζημίωσης. Πέραν των μειώσεων που ήδη έχουν γίνει, ο κ. Κουβέλης τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της αποζημίωσης των βουλευτών για την συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής, των προνομιακών ρυθμίσεων στη φορολογία των βουλευτών και της βουλευτικής σύνταξης, ενώ τόνισε ότι η συνταξιοδότηση των βουλευτών πρέπει να γίνεται μόνον από τον οικείο επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα.

Τέταρτη πρόταση: Αναφορικά με τις σχέσεις των ΜΜΕ και της πολιτικής, ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως είναι απαραίτητη η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις. Ακόμα, όπως είπε ο ίδιος, η δημόσια τηλεόραση πρέπει να είναι ανεξάρτητη, να ελέγχεται και να λογοδοτεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, η οποία θα διορίζει και τα εκτελεστικά όργανα της διοίκησής της.

Πέμπτη πρόταση: Αναφορικά με τη δημόσια διοίκηση, η μεταρρύθμιση του κράτους, η απόκρουση της πελατειακής λογικής, της διασύνδεσης με ιδιωτικά συμφέροντα αποτελεί αναγκαίο στοιχείο για μια αποτελεσματική και χρηστή διοίκηση, όπως τόνισε ο Φώτης Κουβέλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα