«Πάρτι» εκατομμυρίων: 707 ΜΚΟ πήραν 39 εκατ. ευρώ για 1.826 θέσεις εργασίας [έγγραφο]

Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξαν οι τελευταίες αποκαλύψεις σχετικά με την δράση «αμαρτωλών» Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως αυτή του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας βάζουν στο «στόχαστρο» όχι μόνο τις ίδιες τις ΜΚΟ αλλά κυρίως τις χρηματοδοτήσεις που λάμβαναν. Χαρακτηριστικό είναι πως τα τελευταία προ κρίσης χρόνια οι ΜΚΟ

ωφελήθηκαν τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις «έτρεξαν» προγράμματα ενίσχυσής τους με προσλήψεις ανέργων. Οι ΜΚΟ οι οποίες «ωφελήθηκαν», μελετώντας τις χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2000-2010 φαίνεται να έλαβαν περίπου 39 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσουν 1.826 θέσεις εργασίας.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, ανάμεσα στην λίστα των 707 ΜΚΟ της δεκαετίας 2000-2010 βλέπουμε χρηματοδοτήσεις και ονόματα όπως:

«Γενίτσαροι και Μπούλες Νάουσας»: 30.000 ευρώ

«Ελληνικό Ινστιτούτο Αεροναυτικής και Αστροναυτικής»: 25.000 ευρώ

«Εταιρία Μελέτης της Αριστερής Νεολαίας»: 25.000 ευρώ

«Σπείρα – Σπείρα» του γνωστού καλλιτέχνη Σταμάτη Κραουνάκη: Περίπου 100.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα και μετά το ξέσπασμα της κρίσης, παρόμοια προγράμματα «έτρεξαν» με 190 εκατ. ευρώ να απορροφούνται για την σταδιακή απασχόληση 57.400 ανέργων. Τότε, το 2010, ξέσπασαν πολλές αντιδράσεις τόσο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της κυβέρνησης όσο και από την αντιπολίτευση καθώς η διαδικασία της πρόσληψης ανατέθηκε σε ΜΚΟ, σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Με τις σκιές γύρω από την δράση των ΜΚΟ και των «ωφελημάτων» τους, η τότε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τους όρους του προγράμματος δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στο ΑΣΕΠ έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια.

Τελικά όμως οι 707 ΜΚΟ βρέθηκαν να λαμβάνουν συνολικά 39 εκατ. ευρώ , ποσό καθόλου αμελητέο το οποίο ουσιαστικά δεν ελέγχθηκε επαρκώς. Επ΄αυτού, το 2011 είχε κατατεθεί στην Βουλή, λίστα των ορκωτών λογιστών με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις χρηματοδοτήσεις τους χωρίς όμως η διαδικασία να καρποφορήσει.

Δείτε την λίστα ΕΔΩ

Πηγή Φωτογραφίας: Fosphotos.com / Μενέλαος Μυρίλλας

The post «Πάρτι» εκατομμυρίων: 707 ΜΚΟ πήραν 39 εκατ. ευρώ για 1.826 θέσεις εργασίας [έγγραφο] appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα