Παρέλυσε η Ευρώπη από τη γενική απεργία (φωτο)

Συντονισμένη γενική απεργία και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε πολλές χώρες με μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ευρώπη.  Μάλιστα, ένας από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών συνδικάτων έδωσε «Βραβείο Νόμπελ Λιτότητας» στην Κομισιόν!

Αθήνα

Παρέλυσαν οι δρόμοι γύρω από τη Βουλή, ενώ το μετρό στη στάση Σύνταγμα

έμεινε κλειστό λόγω των συγκεντρώσεων της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ,  ενάντια «στις καταστροφικές επιβαλλόμενες νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές που εξοντώνουν λαούς και χώρες στο όνομα δήθεν της κρίσης και του χρέους».

Iσπανία
Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν στη Μαδρίτη με την αστυνομία να έχει γκλομπ και να πυροβολεί στον αέρα με πλαστικές σφαίρες.  Συγκρούσεις σημειώθηκαν στην κεντρική λεωφόρο της Γκραν Βία αλλά και μεμονωμένα επεισόδια, σε πολλές ισπανικές πόλεις, με απολογισμό 34 τραυματίες -18 εκ των οποίων αστυνομικοί, ενώ οι συλλήψεις έφθασαν τις 82. Ένας νεαρός μάλιστα, τραυματίστηκε στο κεφάλι από αστυνομικό.

Μάλιστα, η συνδικαλιστική οργάνωση CGT δημιούργησε ένα ειδικό βίντεο με τίτλο Respira (Ανέπνευσε) στο οποίο εμφανίζονται πολίτες-θύματα της οικονομικής κρίσης να μην μπορούν να αναπνεύσουν παγιδευμένοι σε κουκούλες που τους κόβουν την ανάσα. Στο τέλος του βίντεο το σύνθημα είναι: «στις 14 Νοεμβρίου, η απεργία σου είναι η κραυγή σου».

Ιταλία

Χαμός επικράτησε και στη Ρώμη. Σοβαρά επεισόδια στο Μιλάνο, τραυματίες στο Τορίνo και την Πάδοβα και μπλόκο στο σιδηροδρομικό σταθμό της Νάπολης. Ακόμα, φοιτητές των πανεπιστημίων βγήκαν στις πορείες με συνθήματα συμπαράστασης προς τον «δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό».

 Στη Βενετία, ομάδα διαδηλωτών  ξεδίπλωσε πανό που έγραφε «Fate i soldi con i nostri debiti» («βγάζετε λεφτά από τα χρέη μας»). Στην κωμόπολη Μέστρε, εργάτες και φοιτητές προχώρησαν σε ρίψη αυγών και μπογιάς στις εισόδους γραφείων και υποκαταστημάτων τραπεζών.Βέλγιο

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και πραγματοποίησαν πορεία προς τις πρεσβείες της Ισπανίας, τη Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας. Στην τελευταία μάλιστα, ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν αυγά και κροτίδες.

 Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία η εικόνα ήταν πιο ήρεμη. Συνθήματα όπως «Ζήτω η γενική απεργία», «Τέλος στην καταστροφή» , «Τρόικα, Πάσους: ΕΞΩ», ήταν στο κέντρο της Λισαβόνας, με την 24ωρη απεργία να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη χώρα.

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα