Παραμένει το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής!

Από την αρχή της ίδρυσης της, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) έβαλε στο κέντρο των αξιών της, την αρχή της ισότητας.

Σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 της Ιδρυτικής Συνθήκης, η Ένωση είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει προσπάθειες για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλες της τις δραστηριότητες. Επιπλέον, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων προβλέπει την εν λόγω ισότητα και απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση το φύλο.

Από τότε ως σήμερα, η εφαρμογή πολιτικών της Ε.Ε. βοήθησε στο να αλλάξουν οι ζωές πολλών

Ευρωπαίων πολιτών προς το καλύτερο και οδήγησε στην οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας, με περισσότερη ισότητα φύλων.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, εικοσιένα χρόνια μετά, εξακολουθούν να υπάρχουν χάσματα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Oι γυναίκες συνεχίζουν ακόμη να υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, υπολείπονται στην απασχόληση, αλλά κι όταν ακόμα εργάζονται, υπολείπονται και στις αμοιβές. Ακόμα, είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη φτώχεια και στις ειδικές συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι οι ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελούν παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων, επιφέροντας κόστος και απώλειες στην κοινωνία και την οικονομία, καθώς οδηγούν σε πλημμελή αξιοποίηση των ταλέντων των μελών μιας κοινωνίας και σε απώλειες στα συστήματα κοινωνικής προστασίας.

Οι στόχοι που έχει θέσει η Ε.Ε. για την ισότητα των φύλων τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν την ισότιμη οικονομική ανεξαρτησία και συμμετοχή των δυο φύλων στην αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση.

Επίσης, προβλέπουν την υιοθέτηση πολιτικών συμβιβασμού εργασίας και ιδιωτικής ζωής από τα κράτη μέλη, ώστε να μοιράζονται ισομερώς οι οικογενειακές υποχρεώσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ε.Ε. στοχεύει στη βελτίωση της ισορροπίας των φύλων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την ενίσχυση των γυναικών στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, σε Επιτροπές και ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. Στόχοι εφικτοί, τους οποίους ασπάζεται και υποστηρίζει και η χώρα μας, στο πλαίσιο της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Μια καλύτερη, πιο χαρούμενη και πιο αποτελεσματική κοινωνία, είναι αυτή που επιτρέπει τη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι γυναίκες και οι άντρες έχουν, όχι καλύτερες, αλλά πρωτίστως συμπληρωματικές ικανότητες, προσεγγίσεις, αντιλήψεις, οπότε η χρήση του ολικού ταλέντου των μελών μιας κοινωνίας, θα οδηγήσει στη λήψη καλύτερων αποφάσεων, σε μεγαλύτερη συμμετοχή, σε βιώσιμη επιτυχία και τελικώς σε μία κοινωνία με μεγαλύτερη ευημερία.

Κατερίνα Παπακώστα*

*Η Κατερίνα Παπακώστα είναι Βουλευτής Β΄ Αθήνας, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής ‘Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου’ και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (E.I.G.E.)

The post Παραμένει το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα