Ελπίδες για την επίλυση του μεταναστευτικού… μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης

Μετά από εισήγηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Παπανικολάου, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το πρόγραμμα εσωτερικής μετεγκατάστασης με το οποίο θα μπορέσει να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή του αριθμού των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ε.Ε.

Μάλιστα η επιτροπή ενέκρινε για το λόγο αυτό πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ενίσχυση της Αλληλεγγύης στον Τομέα του Ασύλου» και με ενδεικτική χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ

Το πιλοτικό πρόγραμμα και η μελέτη της Ε.Ε. που αναμένεται – εφόσον εγκριθούν και από την επιτροπή

Προϋπολογισμού – να ξεκινήσουν το 2014,στοχεύουν στην εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού μέτρησης και αξιολόγησης των δυνατοτήτων των κρατών μελών ώστε να συνεισφέρουν στην πιο δίκαιη κατανομή του αριθμού των αιτούντων άσυλο. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα αναδείξει ξεκάθαρα, σε όλη την Ευρώπη, το δυσανάλογα μεγάλο βάρος που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης και του ασύλου. Στόχος μας είναι η επίδειξη περισσότερης αλληλεγγύης, και συγκεκριμένα η εφαρμογή νέων ευέλικτων μηχανισμών όπως για παράδειγμα η θέσπιση ενός μηχανισμού εσωτερικής (εντός της ΕΕ) μετεγκατάστασης μεταναστών, ο οποίος θα βασίζεται σε μια ρήτρα ανακατανομής σύμφωνα με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες για κάθε κράτος μέλος. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Ελλάδα, όπως ο ίδιος αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας, ανέπτυξε τον περασμένο Ιούνιο στην επιτροπή μας» δήλωσε ο κ. Παπανικολάου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχετικής ψηφοφορίας στην αρμόδια επιτροπή του ΕΚ.

Με αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί μία ρήτρα δίκαιης κατανομής του αριθμού των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών μελών, η οποία θα βασίζεται σε τέσσερα κύρια στοιχεία:

α) Εντοπισμός των πλέον σχετικών κριτηρίων για τις προσπάθειες που καταβάλει ένα κράτος μέλος στον τομέα του ασύλου (π.χ. ο υπολογισμός του ΑΕΠ, ο πληθυσμός και η επικράτεια για κάθε χώρα).

β) Μέτρηση της ικανότητας των κρατών μελών να συνεισφέρουν με όρους αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

γ) Αξιολόγηση των συνεπειών εφαρμοσμένων πολιτικών στον τομέα ασύλου, όπως για παράδειγμα οι δυσμενέστατες συνέπειες του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ για την Ελλάδα.

δ) Δημιουργία δικτύου διατύπωσης και ανταλλαγής προτάσεων για μια πιο δίκαιη κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Σήμερα γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα. Η αναμενόμενη πίεση από την Συρία και τις αραβικές χώρες επιβάλουν την υιοθέτηση εμπροσθοβαρών ευρωπαϊκών πολιτικών. Επιβάλουν ισότιμη κατανομή των βαρών στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Και ένα πρόγραμμα εσωτερικής μετεγκατάστασης απαντά ακριβώς σε αυτό. Κάθε χώρα να αναλαμβάνει την ευθύνη για έναν αριθμό αιτούντων άσυλο και παρανόμων μεταναστών που φθάνουν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα