Παιχνίδια πολέμου Τουρκίας-Συρίας

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας Συρίας, μετά την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους που πετούσε στον συριακό εναέριο χώρο.

Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ παραδέχτηκε ότι το τουρκικό πολεμικό «ίσως» είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας.
Υποστήριξε πάντως ότι είναι συνηθισμένο τα πολεμικά αεροσκάφη που πετούν σε πολύ υψηλές ταχύτητες να διασχίζουν τα σύνορα για μικρές αποστάσεις.
Η Δαμασκός δήλωσε ότι κατέρριψε το αεροσκάφος την Παρασκευή στον δικό της εναέριο χώρο «σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τέτοιες καταστάσεις» και ότι αυτό έπεσε στη

Μεσόγειο.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, που ήταν κάποτε στενοί σύμμαχοι, επιδεινώθηκαν σημαντικά αφότου ξεκίνησε η εξέγερση κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, τον Μάρτιο του 2011.

Τον Απρίλιο, όταν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ από την δική τους πλευρά των συνόρων σκοτώνοντας δυο πρόσφυγες, η Άγκυρα προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί καμία ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας.
Το Σάββατο ο πρόεδρος Γκιουλ δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η Συρία κατέρριψε ένα τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος.

«Δεν είναι δυνατό να συγκαλυφθεί κάτι τέτοιο. Θα γίνει ό,τι πρέπει», είπε. «Είναι συνηθισμένο τα πολεμικά αεροσκάφη να πετούν μέσα και έξω από τα εθνικά σύνορα, δεδομένης της ταχύτητας που έχουν πάνω από τη θάλασσα. Αυτό δεν γίνεται από κακή πρόθεση αλλά είναι εκτός του ελέγχου μας λόγω της ταχύτητας του αεροσκάφους», τόνισε.
Ο τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι η Αγκυρα βρίσκεται σε επαφή με τη Δαμασκό παρά το γεγονός ότι η κάθε χώρα ανακήρυξε ανεπιθύμητους τους διπλωμάτες της άλλης στις αρχές του 2012.

«Αποσύραμε τους διπλωμάτες μας από τη Συρία για λόγους ασφαλείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επαφές», είπε ο κ. Γκιουλ.
Την ανησυχία του για το περιστατικό εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε ο οποίος επίσης χαιρέτισε την «υπεύθυνη», όπως είπε, τουρκική αντίδραση

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, με τον οποίο επικοινώνησε το CNN, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για το περιστατικό και παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Το τουρκικό κανάλι NTV μετέδωσε ότι ο τούρκος υπουργός ΕξωτερικώνΑχμέτ Νταβούτογλου είχε συνάντηση με τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα