ΟΤΑ: Τέλος οι προσλήψεις

Το μνημόνιο επιτάσσει όχι άλλα έξοδα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αναστέλλονται όλες οι προσλήψεις προσωπικού σε δήμους και περιφέρειες, αλλά και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ μέχρι το τέλος του 2016, για όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες. Σύμφωνα με επείγουσα εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, η αναστολή προσλήψεων εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου που αφορούν, μεταξύ άλλων, στον περιορισμό και

στην αναστολή των προσλήψεων τακτικού προσωπικού στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και στα ΝΠΙΔ αυτών για τα επόμενα τέσσερα έτη. Η αναστολή αφορά σε όλες τις περιπτώσεις προσλήψεων και διορισμών κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και στα ΝΠΙΔ αυτών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες για την ολοκλήρωσή τους. Έτσι, ακόμη και εάν έχουν εκδοθεί από το ΑΣΕΠ οριστικοί πίνακες πριν από την έναρξη ισχύος των συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου (12/11/2012), οι διορισμοί των συμπεριλαμβανομένων στους πίνακες αυτούς αναστέλλονται. Από την αναστολή των προσλήψεων εξαιρούνται οι νησιωτικοί δήμοι («ένα νησί ένας δήμος») και οι προσλήψεις για τακτικό προσωπικό ΠΕ και ΤΕ με ειδικά προσόντα, αλλά με την προϋπόθεση της απόφασης κατανομής του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα εντάσσεται στο πλαίσιο του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Ποιοι δέχτηκαν αναδιάρθρωση δομών
Στον ρυθμό που δίνει η τρόικα και με βάση τις δεσμεύσεις του μνημονίου, η κυβέρνηση κινείται ταχέως στη μείωση των λειτουργικών δαπανών μέσω της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών στους ΟΤΑ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, επιθυμεί να δώσει δείγματα γραφής ότι προχωρά τις διαδικασίες για αλλαγές στις δομές των δήμων και των περιφερειών, με στόχο να περιοριστούν οι διευθύνσεις και τα τμήματα των ΟΤΑ κατά 40%, να μειωθούν οργανικές μονάδες αλλά και να συρρικνωθούν λειτουργικές δαπάνες. Οι αλλαγές στις υπηρεσίες στην τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργούν νέα δεξαμενή για διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Ήδη, έχει σταλεί από τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Γιάννη Ιωαννίδη, έγγραφο προς τους φορείς που θα μετέχουν κατά προτεραιότητα και με εκφρασμένη βούλησή τους στην αξιολόγηση των δομών τους. Ο κ. Ιωαννίδης καλεί να συστήσουν δική τους ομάδα εργασίας «ώστε να επιτευχθεί ευκολότερα η οργάνωση της διαδικασίας, ο συντονισμός και η επιτάχυνση των ενεργειών» με στόχο τις αναδιαρθρώσεις. Το έγγραφο, που εστάλη στις 5 Φεβρουαρίου 2013, είχε αποδέκτες τα γραφεία δημάρχων των Δήμων Αθηναίων, Αμφιλοχίας, Έδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας (Αττική), Κω, Λαρισαίων, Λειβαδέων, Λίμνης Πλαστήρα, Σκύρου και το γραφείο περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για τους ΟΤΑ και Περιφέρειες που δέχτηκαν να σύρουν πρώτοι τον χορό της αξιολόγησης των δομών υπηρεσιών τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι δήμοι Παιανίας και Καρδίτσας.

ΑΘΗΝΑ: Καταγγελίες για διώξεις συνδικαλιστών
Ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων καταλογίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ στη Δημοτική Αρχή Καμίνη. Αιτία, η ΕΔΕ που διενεργείται για εργαζομένους του δήμου, για να διαπιστωθεί αν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετείχαν σε καταλήψεις δημοτικών εγκαταστάσεων. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Αθηναίων για «προφανή επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων» και τον Γ. Καμίνη να ανακαλέσει άμεσα την επιχείρηση «νόμου και τάξης» που έθεσε σε εφαρμογή. Σε αντίθετη περίπτωση, τον προειδοποιεί ότι «θα αντιμετωπίσει τη συνολική αντίδραση των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα