Όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάτε να ψηφίσετε

​Χρήσιμες συμβουλές προτού πάτε να ψηφίσετε την Κυριακή 17 Ιουνίου σας παρέχει το «Π».

Όλα όσα  πρέπει να ξέρετε

Πότε  ψηφίζω;

Μπορείτε να ψηφίσετε από τις 7 το πρωί  της Κυριακής  έως τις 7 το απόγευμα

Πού ψηφίζω;

Οι  εκλογικοί κατάλογοι παραμένουν ίδιοι οπότε  όπου ψηφίσατε στις προηγούμενες εκλογές ψηφίζετε και τώρα ( για το εκλογικό σας κέντρο μπορείτε να ενημερωθείτε είτε στο http://www.ypes.gr/Services/eea/eea.htm.  είτε στα τηλέφωνα

213 136 1500 και 213 136 4500 από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ από τη Δευτέρα 11/6/2012 και μέχρι την ημέρα των εκλογών οι γραμμές θα είναι ανοιχτές για τους πολίτες  08:00- 21:00 συνεχώς).

Αν είμαι ετεροδημότης;

Όσοι υποβάλατε σχετική αίτηση έως την 29η Φεβρουαρίου του 2012 ψηφίζετε στον τόπο διαμονής σας, όπου είστε και  εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ως ετεροδημότες .Προσοχή! Αν την αίτηση την κάνατε μετά τις 29/02 δεν έχει ισχύ.

Αν το όνομα μου δεν είναι γραμμένο σε κανέναν εκλογικό κατάλογο αλλά δεν στερούμαι του εκλογικού μου δικαιώματος;

Μέχρι να τελειώσει η ψηφοφορία μπορείτε  να αναζητήσετε το πιστοποιητικό εγγραφής σας στα δημοτολόγια και με αυτό να ψηφίσετε κανονικά ,όπως ισχύει και για όλους όσοι είστε  γραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων. Σημειώνεται ότι για το λόγο αυτό τα καταστήματα των Δήμων θα παραμείνουν ανοιχτά καθ’όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Πώς ψηφίζω;

Με την αστυνομική σας ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ,με  το διαβατήριό σας (ακόμα και αν έχει λήξει) ,με  την  άδεια οδήγησης ή με το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων

Είναι υποχρεωτικό να ψηφίσω;

Ναι,είναι.Αν έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος, είστε γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους  και δεν έχετε στερηθεί το εκλογικό σας δικαίωμα για οποιονδήποτε λόγο.

Γιατί οι εκλογές της 17ης Ιουνίου γίνονται με λίστα;

Επειδή  ο νόμος προβλέπει  ότι όταν οι  εκλογές γίνονται πριν περάσουν 18 μήνες από τις προηγούμενες , η εκλογή των βουλευτών  γίνεται με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

Πώς ψηφίζουμε   με λίστα;

Θα επιλέξετε  μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που θέλετε να ψηφίσετε   , χωρίς να βάλετε σταυρούς. Ωστόσο, ακόμα και αν βάλετε δεν  θα θεωρηθεί άκυρο το ψηφοδέλτιο.
Πώς εκλέγονται οι νέοι βουλευτές;

Οι βουλευτές εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στη λίστα (όπως αντίστοιχα συμβαίνει με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα στην κάθε περιφέρεια ορίζονται και οι βουλευτικές έδρες.

Πόσοι βουλευτές εκλέγονται σε κάθε εκλογική περιφέρεια;

Πρόκειται για   288  έδρες  στις 56 βασικές περιφέρειες της χώρας ενώ  12 έδρες καταλαμβάνονται από βουλευτές Επικρατείας.

Πώς μπορώ να αποδείξω ότι ψήφισα, εάν μου ζητηθεί από την υπηρεσία μου;

Ζητήστε από το δικαστικό αντιπρόσωπο να σας χορηγήσει τη σχετική έντυπη βεβαίωση.

Δικαιούμαι βοήθεια κατά την άσκηση του εκλογικού μου δικαιώματος;<

Keywords
Τυχαία Θέματα