Όλα ή τίποτε δηλώνει η Ε.Ε. στην Ελβετία

Το ελβετικό «φρένο» στη μετανάστευση γεννά φόβους ότι θα εντείνει ξενοφοβικές τάσεις σε άλλες χώρες του Ευρώπης. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός πως στις Βρυξέλλες συνεδριάζει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και από τις και το ελβετικό ζήτημα είναι ψηλά ψηλά στην ατζέντα.
Η απόφαση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα η Βέρνη να κατακεραυνώνεται σε κοινοτικό επίπεδο για παραβίαση της «ιερής αρχής» της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων από και προς την ΕΕ, μέσω της -οριακής με 19.516 ψήφους διαφορά- αποδοχής της

πρότασης της ακροδεξιάς για την επιστροφή στο προ του 2002 αυστηρό καθεστώς των ποσοστώσεων στην εισδοχή μεταναστών.
Την ίδια ώρα ωστόσο η ελβετική βιομηχανία ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην οικονομία και τη λειτουργία των επιχειρήσεων στη χώρα, όπου εδρεύουν «γίγαντες» όπως οι Roche, Novartis, UBS, Nestlé, και η κυβέρνηση βρίσκεται στη δυσχερή θέση να πρέπει να νομοθετήσει επί της έκβασης του δημοψηφίσματος παρόλο που η ίδια είναι κάθετα αντίθετη.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί βαθιά απογοήτευση για την ελβετική ψήφο που έρχεται τώρα να υποχρεώσει την ΕΕ να αναθεωρήσει την ειδική σχέση της με την Ελβετία -όπου το ποσοστό των υπηκόων από γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, φτάνει το 23% του συνολικού πληθυσμού.

Η Κομισιόν και Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών προειδοποιούν πως το «φρένο» στη μετανάστευση μπορεί να κοστίσει στην Ελβετία την προνομιακή της πρόσβαση στην εσωτερική αγορά, διαμηνύοντας ότι δεν μπορεί επιλέγει α λα καρτ το επίπεδο συνεργασίας της με την Ένωση.Η συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, εκ των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσεται σε πακέτο επτά διμερών συμφωνιών που ισχύουν στο σύνολό τους ή καταρρέουν όλες μαζί, υπογραμμίζουν -συνοψίζοντας περίπου το μήνυμά τους προς τη Βέρνη στο «όλα ή τίποτα».
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Βίβιαν Ρέντινγκ μιλώντας στους Financial Times δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ενιαία αγορά δεν είναι ελβετικό τυρί -δεν μπορείς να έχεις κοινή αγορά με τρύπες.
Η Ελβετία δεν μπορεί να θέλει να επωφελείται από τα πλεονεκτήματα των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ χωρίς να αποδέχεται την ελευθερία της μετακίνησης, σημείωσε η Ρέντινγκ. «Δεν είναι δυνατό. Είτε δέχεστε τα πάντα είτε απορρίπτετε τα πάντα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν κι οι δηλώσεις του πρόεδροου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος αφού εξέφρασε τη λύπη για την ελβετική ψήφο, τόνισε ότι η ΕΕ πιθανώς θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με την Ελβετία. Όμως προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο να διαχωριστεί η ελευθερία της κυκλοφορίας από άλλες ελευθερίες της κοινής αγοράς, όπως οι υπηρεσίες.

«Εναπόκειται στην ελβετική κυβέρνηση να αποφασίσει εάν θέλει να αναστείλει τις συμφωνίες μαζί μας ή όχι» δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς λίγη ώρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμιζε ότι μπροστά στα νέα δεδομένα πρόκειται να επανεξεταστεί το σύνολο των σχέσεων της ΕΕ με την Ελβετία.
Αλλά κι οι τοποθετήσεις Γερμανών υπουργών ήταν ανάλογες:

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ή έκβαση του δημοψηφίσματος θα προκαλέσει «πλήθος δυσκολιών για την Ελβετία» και υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ να συμπληρώνει πως «η Ελβετία προκάλεσε ζημία στον εαυτό της με αυτό το αποτέλεσμα».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε πως «εξαρτάται τώρα από τους Ελβετούς πώς θα διαχειριστούν το αποτέλεσμα», λέγοντας πως η γερμανική κυβέρνηση θα περιμένει την αντίδραση της Βέρνης πριν αποφασίσει οποιαδήποτε νομική ενέργεια. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί.

The post Όλα ή τίποτε δηλώνει η Ε.Ε. στην Ελβετία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα