Ολα για τη δόση μας

Τέσσερα χρόνια περιθώριο για να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα έχουν όσοι είναι «ανοιχτοί» σε εφορίες, τελωνεία και ασφαλιστικά ταμεία. Για ανάλογο διάστημα (48 μήνες) μπορούν να καταβάλλουν μόνον τόκους, αντί για ολόκληρη τη δόση, εκείνοι που έχουν ενυπόθηκα δάνεια. Οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση «κερδίζουν» όσοι έχουν αυθαίρετο με μικρές παραβάσεις (λ.χ. πέργκολες, περιφράξεις), εάν καταβάλουν 500 ευρώ και οι υπόλοιποι εξόφληση των προστίμων σε 60 δόσεις.
Τι προβλέπει, όμως, η νέα

ρύθμιση για χρέη στην εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία, που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών;
- Οι μηνιαίες δόσεις ανέρχονται στις 48 και θα είναι ισόποσες, εκτός της τελευταίας.
- Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως τις 31.12.2012.
- Οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν το 2013 μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
- Φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί και συνταξιούχοι) μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 48 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20-25 ευρώ, εάν αποδείξουν ότι δεν «αντέχουν» τη ρύθμιση, αλλά δεν θα έχουν το μπόνους της μείωσης των προσαυξήσεων.
- Επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι εξοφλούν τα χρέη τους σε 48 κατ’ ανώτατο όριο δόσεις.
- Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 75.000 ευρώ θα εντάσσονται στη ρύθμιση, μόνο εάν υπογράψει λογιστής για την ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων. Σε διαφορετική περίπτωση, το Δημόσιο θα απορρίπτει την αίτηση και θα ενεργοποιεί τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Δηλαδή, θα πρέπει να προσημειώνουν τα ακίνητά τους ή να έχουν τραπεζικές εγγυητικές επιστολές.
- Μείωση των προσαυξήσεων για όλους τους οφειλέτες που φτάνουν έως 50% για εφάπαξ εξόφληση.
- Και στις δύο ρυθμίσεις το επιτόκιο υπερημερίας διαμορφώνεται στο 8,75%.
- Δεν εντάσσονται στη ρύθμιση των 48 δόσεων όσοι έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο «Παρασκήνιο» του Σαββάτου που κυκλοφορεί…

Keywords
Τυχαία Θέματα