ΟΗΕ: Χωρίς ισχύ η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που υποβλήθηκε από την Ουκρανία και επιπλήττει το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Εκατό 100 μέλη του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος , 11 το καταψήφισαν και 58 κράτη απείχαν. Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό.

Τα κράτη που ήταν κατά είναι: Η Αρμενία, η Λευκορωσία, η Βολιβία, η Κούβα, η Νότια Κορέα,

η Ρωσία, το Σουδάν, η Συρία, η Βενεζουέλα, το Ζιμπάμπουε, και η Νικαράγουα.

Το συγκρότημα των 193 – εθνών έπρεπε να ψηφίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, το οποίο σύμφωνα με την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας «δεν έχει καμία ισχύ , ( και ) δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για οποιαδήποτε μεταβολή της κατάστασης στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας ή στην πόλη της Σεβαστούπολης».

Το ψήφισμα του ΟΗΕ

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν ψήφους στη Γενική Συνέλευση δεν έγινε καμία άμεση αναφορά στη Ρωσία. « Το σχέδιο ψηφίσματος δεν αποσκοπεί στην καταδίκη οποιοδήποτε κράτους μέλους », δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Ουκρανία, Γιούρι Sergeyev σε επιστολή που συνοδεύει την πρόταση .

Το σχέδιο ψηφίσματος «καλεί όλα τα κράτη να σταματήσουν και να απέχουν από ενέργειες που στοχεύουν στη μερική ή ολική διακοπή της εθνικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας , συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών τροποποίησης των συνόρων της Ουκρανίας με την απειλή ή τη χρήση βίας ή άλλων παράνομων μέσων».

Ακόμη το ψήφισμα καλεί « όλα τα μέρη να επιδιώξουν αμέσως την ειρηνική επίλυση » της κρίσης »μέσα από τον άμεσο πολιτικό διάλογο».

Αντίδραση Ρωσίας

Η Ρωσία απέρριψε το ψήφισμα του ΟΗΕ ως κείμενο «αντιπαράθεσης », σύμφωνα με τον Βιτάλι Τσούρκιν , Ρώσο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, και πρόσθεσε ότι το έγγραφο «υπονομεύει το δημοψήφισμα » και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του λαού της Κριμαίας.

Ο Τσούρκιν είπε ότι υπήρχαν « κάποια σωστά πράγματα« σχετικά με το έγγραφο , ωστόσο , είναι ενάντια σε μονομερείς ενέργειες και χρησιμοποιεί προκλητική ρητορική. Είπε ακόμη ότι κανένα ψήφισμα του ΟΗΕ δεν χρειαζόταν για την επίτευξη αυτών των στόχων, καθώς όλες οι πλευρές πρέπει απλά να αρχίσουν να δρουν προς το συμφέρον του λαού της Ουκρανίας.

Μάλιστα ο Τσούρκιν υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία για την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία ήρθε από τους ίδιους τους ανθρώπους της Κριμαίας, και όχι από τη Μόσχα. Διευκρίνισε ότι η ανάκληση της ρωσικής γλώσσας ως επίσημη, οι απειλές ότι θα σταλθούν μαχητές στην Κριμαία από τη κυβέρνηση του Κιέβου που ανέβηκε στην εξουσία με πραξικόπημα, δημιούργησε «την κρίσιμη μάζα» για να ωθήσει την χερσόνησο στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας

Απεσταλμένοι της ΕΕ και των ΗΠΑ δήλωσαν την υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας . «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει το ψήφισμα για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η οποία ακολουθεί το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και καλεί για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Thomas Mayr – Harting , επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι οι Ουκρανοί «πρέπει να ασκήσουν σκληρή πίεση» ώστε να προσελκύσει ευρεία υποστήριξη.

Το δημοψήφισμα της Κριμαίας

Στις 16 Μαρτίου, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία , έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Κίεβο, οι οποίες είχαν ως συνέπεια την εκθρόνιση του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς .

Στις 19 Μαρτίου, η Ρωσία καταψήφισε την ουκρανική ψήφισμα που καταγγέλλει το δημοψήφισμα της Κριμαίας , ενώ η Κίνα δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία .

Η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναφέρει ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας δεν έχει « κανένα κύρος » σε μια έκτακτη συνεδρίαση που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος.

The post ΟΗΕ: Χωρίς ισχύ η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα