ΟΗΕ: Ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης στο Νότιο Σουδάν

Να ενισχύσει την ειρηνευτική δύναμη στο Νότιο Σουδάν με 6.000 κυανόκρανους αποφάσισε χτες το βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και να αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών από 900 σε 1.323.

Μπαν Κι Μουν: Ο ΟΗΕ «δεν μπορεί να προστατεύσει όλους τους πολίτες» στη χώρα

Να σημειωθεί ότι στις ενισχύσεις αυτές θα περιλαμβάνονται επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα και ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα μεταφερθούν

εκεί από άλλες αποστολές του ΟΗΕ στην Αφρική (ΛΔ Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, Νταρφούρ, Λιβερία).

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η απόφαση αυτή τελεί υπό επανεξέταση.

Βέβαια, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προειδοποίησε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η αναδιάταξη αυτή «δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη» και σημείωσε ότι ο ΟΗΕ «δεν μπορεί να προστατεύσει όλους τους πολίτες» στη χώρα.

Με την απόφασή το Συμβούλιο Ασφαλείας αξιώνει, επίσης, «την άμεση παύση των εχθροπραξιών» ανάμεσα στους υποστηρικτές του προέδρου Κιρ και του πρώην πρωθυπουργού Μάκαρ και ζητεί την «άμεση έναρξη ενός διαλόγου» ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Την ίδια ώρα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν την Τρίτη στην Ουγκάντα μια μικρή ομάδα πεζοναυτών προκειμένου να προετοιμαστούν για την ενδεχόμενη απομάκρυνση και άλλων αμερικανών πολιτών από το Νότιο Σουδάν, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Μια ομάδα πεζοναυτών και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 μεταφέρθηκαν από το Τζιμπουτί στο Έντεμπε της Ουγκάντας, δήλωσε ο στρατηγός Στίβεν Ουόρεν εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Εξάλλου ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη στείλει 47 στρατιώτες στη Τζούμπα για να ενισχύσουν την ασφάλεια της πρεσβείας της χώρας.

Να σημειωθεί ότι με τη νέα ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης στο Σουδάν, η δύναμη Minuss γίνεται με τον τρόπο αυτό η τρίτη μεγαλύτερη σε αριθμό ανδρών αποστολή διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ στον κόσμο, έπειτα από αυτές στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Νταρφούρ.

The post ΟΗΕ: Ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης στο Νότιο Σουδάν appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα