Οι τρεις στόχοι του Τσίπρα με την πρόταση για προανακριτική

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες τόσο από τον Γ.Παπακωνσταντίνου όσο και από τον Ευ.Βενιζέλο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κάθε άλλο παρά έκπληξη ήταν.

Υπενθυμίζουμε ότι από την Κουμουνδούρου είχαν προειδοποιήσει από μέρες, ακόμη και πριν την αποκάλυψη για τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, που αφαιρέθηκαν από τη λίστα, ότι θεωρεί πως ο χειρισμός της υπόθεσης

από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου ήταν ποινικά κολάσιμος και πολιτικά καταδικαστέος.

Σε καμία περίπτωση δεν είχε ποτέ περιορίσει το πρόβλημα στη θητεία και τις ενέργειες του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά είχε ευθέως συμπεριλάβει στη λίστα των ποινικών ευθυνών και τον κ. Βενιζέλο. Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστηκαν από την κοινή πρόταση ΝΔ- ΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ μόνο ως προς τη σπουδή του Φώτη Κουβέλη να σπεύσει να προσυπογράψει το αίτημα για διερεύνηση των ποινικών ευθυνών του κ. Παπακωνσταντίνου.

Ήλπιζαν ότι η ΔΗΜΑΡ θα εξέταζε πιο προσεκτικά τη στάση της και όσο αναγκαία κι αν θεωρούσε τη σύμπλευσή της με τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους, δεν θα επιδείκνυε τέτοια σπουδή.

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τριπλός, πρώτον να αποφύγουν τις κατηγορίες από διάφορες πλευρές ότι συγκαλύπτουν και εκείνοι κάποιες πτυχές της υπόθεσης, καθώς εάν δεν συμπεριλάμβαναν και τον κ. Βενιζέλο στη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών, πιθανόν να εγκαλούνταν και από το εσωτερικό του κόμματος, αλλά και από μέρος της κοινής γνώμης και την άλλη αντιπολίτευση ότι κάνουν ελιγμούς και υπεκφυγές.

Δεύτερον να προκαλέσουν τριγμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα, καθώς γνωρίζουν ότι με την άποψη για ευθύνες και του κ. Βενιζέλου συμφωνούν βουλευτές και των κομμάτων της συμπολίτευσης, ακόμη και προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. Η Κουμουνδούρου δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσες διαφοροποιήσεις από το μπλοκ της τρικομματικής κυβέρνησης θα εκφραστούν τελικά στις ψηφοφορίες στη Βουλή για τη σύσταση της προανακριτικής, ωστόσο θεωρούν ότι το πρόβλημα για τους κυβερνητικούς εταίρους θα είναι μεγάλο. Και σε κάθε περίπτωση κάθε πολιτική δύναμη θα πάρει τις ευθύνες της.

Τρίτον, επεκτείνει τη συζήτηση και στις πολιτικές ευθύνες., ιδίως του Γιώργου Παπανδρέου, τις οποίες και φωτογραφίζει στην ανακοίνωσή του. Είναι προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός είτε γνώριζε κάτι, είτε όχι σχετικά με τη λίστα των μεγαλοκαταθετών, που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντινου το 2010 έχει καίριες πολιτικές ευθύνες: Το θέμα ήταν γνωστό επί μήνες και θα έπρεπε να ζητήσει τουλάχιστον ενημέρωση, ου μην και να δώσει οδηγίες. Επιπλέον είναι γνωστό ότι περιέβαλε τον κ. Παπακωνσταντίνου με απόλυτη εμπιστοσύνη και άρα ο ίδιος του είχε δώσει τη δυνατότητα να συμπεριφέρεται, όπως συμπεριφερόταν γενικότερα και όπως συμπεριφέρθηκε και στην επίμαχη υπόθεση.

Επί των πολιτικών ευθυνών του κ. Παπανδρέου αναμένεται να υπάρξουν πολλοί βουλευτές, που πρόθυμα θα πλειοδοτήσουν και από τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης, πέραν δηλαδή εκείνων της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μη συμπεριλάβει στο κάδρο των ευθυνών, τουλάχιστον όχι ευθέως και με γραπτή αποτύπωση στο αίτημά του, τον νυν υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να μην χαθούν οι παραπάνω κεντρικοί στόχοι και δοθεί η εντύπωση μίας λογικής περί γενικευμένης δίωξης των πολιτικών του αντιπάλων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επισημανθεί ότι ο κ. Στουρνάρας καθυστέρησε τρεις μήνες να αναζητήσει την τύχη της λίστας και το έπραξε μόνο υπό την πίεση των δημοσιευμάτων και των συνταρακτικών αποκαλύψεων για το μεγάλο σκάνδαλο προστασίας των μεγαλοκαταθετών.

πηγή:protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα