Οι τρεις προσφορές για την Εμπορική

Τις δικέ τους προσφορές για την αγορά της Εμπορικής Τράπεζας κατέθεσαν επίσημα σήμερα η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, ενώ να σημειωθεί πως ανάλογη πρόταση είχε καταθέσει και η Alpha Bank

τις προηγούμενες ημέρες.

Η Εθνική Τράπεζα στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι «η πρόταση αυτή, που εντάσσεται στις διαδικασίες αναδιάταξης του πιστωτικού μας συστήματος, είναι σύμφωνη με τις παραμέτρους που έχουν τεθεί, επί του θέματος αυτού, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Από την πλευρά της η Eurobank διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο των διαδικασιών και των προϋποθέσεων που διαμόρφωσαν οι Εποπτικές Αρχές και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Eurobank υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά, από την Credit Agricole, του 100% των μετοχών της Emporiki Bank, υπό την αίρεση της έγκρισης των αρμοδίων αρχών.

Ωστόσο, η τελική επιλογή και αποδοχή της πρότασης θα γίνει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).  Ουσιαστικά όμως –όπως έχει επισημανθεί- για να πωληθεί η Εμπορική Τράπεζα θα πρέπει προηγουμένως να ανακεφαλαιοποιηθεί και σύμφωνα με τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, θα χρειαστούν 2,5 δισ. ευρώ, κεφάλαια, μέρος των οποίων θα καταθέσει  ο μητρικός όμιλος της Credit Agricole.

Όσον αφορά τώρα την Credit Agricole, βασικός στόχος της είναι η τράπεζα να πωληθεί σε ελληνικά τραπεζικά χέρια προκειμένου να επιτευχθεί μια στρατηγική συνεργασία, με τη μορφή συγχώνευσης, που θα αναβαθμίζει την παρουσία της Εμπορικής στην Ελλάδα.

Η Εμπορική Τράπεζα αυτή τη στιγμή έχει στο ενεργητικό της 11 δισ. ευρώ καταθέσεις, 16 δισ. χορηγήσεις και 21 δισ. ευρώ ενεργητικό και σύμφωνα με τους τραπεζικούς αναλυτές η αγορά της θα δώσει σημαντική ώθηση στην τράπεζα που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό της πακέτο. Ένα άλλο πλεονέκτημα που παρουσιάζει η Εμπορική είναι το μεγάλο εύρος των καταστημάτων που διαθέτει σε όλη την χώρα, τα οποία φτάνουν 340.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα