Οι Τράπεζες επιχειρούν «αποκατάσταση» της στεγαστικής πίστης!

Το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι τράπεζες χορήγησαν μόλις 500 δάνεια (στεγαστικά) σε όλη τη χώρα παρά το γεγονός πως τα τραπεζικά ιδρύματα είχαν τη δυνατότητα στο διάστημα αυτό να προσφέρουν δάνεια ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ!

Ο σχεδιασμός των τραπεζικών ιδρυμάτων της Ελλάδας προβλέπει «άνοιγμα» στα στεγαστικά δάνεια φυσικά με την προϋπόθεση ύπαρξης ικανοποιητικής ζήτησης.

Να σημειώσουμε πως από 2010 και την εμφάνιση

της κρίσης η ζήτηση των στεγαστικών δανείων είναι πολύ περιορισμένοι λόγω της μείωσης των εισοδημάτων.

Ο σχεδιασμός της πλειοψηφίας των τραπεζών, που έχει ορίζοντα τριετίας, στηρίζεται σε εκτιμήσεις βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και αναβίωσης κάποιας ζήτησης, για στεγαστικά.

Αντιθέτως ο ίδιος σχεδιασμός αποκλείει την καταναλωτική πίστη στο σύνολο της αφού αναμένεται να κινηθεί σε εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς, με εξειδικευμένα προϊόντα σε ένα στεγανό και αυστηρό πλαίσιο.

Μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν για τις τράπεζες τα προβλήματα και η αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών από τους δανειολήπτες.

Συγκεκριμένα οι καθυστερήσεις στα καταναλωτικά δάνεια φθάνουν στο 42,4% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ ανησυχητική για τις τράπεζες είναι η δυσκολία αποπληρωμής στα στεγαστικά δάνεια, που καταγράφεται στο 23% των δανείων, καθώς αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την αδυναμία στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιώτες.

Ωστόσο παραμένει ξεκάθαρο πως τα στεγαστικά παραμένουν στο βασικό πυρήνα της τραπεζικής δραστηριότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα