Οι Τούρκοι ήθελαν «δικό τους» μητροπολίτη στην Κομοτηνή!


Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Ο Υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει, τον τελευταίο καιρό, πολλά εκκλησιαστικής φύσεως θέματα να φορτώνουν, την ήδη παραγεμισμένη ατζέντα του.

Και τούτο, διότι ανάμεσα στην συστοιχία των Τουρκικών προκλήσεων βρέθηκε, το τελευταίο χρονικό διάστημα και μια ακόμη παράλογη, ως και εριστική «απαίτηση» της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με συγκεκριμένες κινήσεις τους, οι Τούρκοι έστειλαν το «μήνυμα» πως αξιώνουν «δικό τους»

μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, σε έναν επισκοπικό θρόνο κρίσιμο, ο οποίος είχε μεν «χηρεύσει», πληρώθηκε μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά ώσπου να γίνει αυτό, το πολιτικό και – φυσικά – το εκκλησιαστικό παρασκήνιο, οργίασε σε τέτοιο βαθμό που χρειάστηκε αριστοτεχνικό διπλωματικό πόκερ για να αποφευχθούν τα … χειρότερα.

Χαρακτηριστικό του υψηλού ενδιαφέροντος που έχει για την Ελληνική διπλωματία η ακριτική μητρόπολη είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εξωτερικών, συζήτησε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος σε μια, κατά τα άλλα, εθιμοτυπική συνάντηση, ενώ έχει επισκεφθεί και την εν λόγω μητρόπολη.
Οι Τούρκοι – σε συνέχεια του «σπιράλ» αντιδράσεων και διαρροών για το θέμα των Ιμάμηδων της Θράκης- θέλησαν να παίξουν παιχνίδι με την κρίσιμη, ακριτική Μητρόπολη ρίχνοντας το «τυρί» της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την οποία, ως και ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σχεδόν έχει προαναγγείλει.

Η Άγκυρα θα επιθυμούσε κάποιον εύκολα ελεγχόμενο από το Τουρκικό Προξενείο, όχι απαραίτητα Ιεράρχη κακών προθέσεων απέναντι στην Ελλάδα, αλλά λόγου χάριν δέσμιο των αδυναμιών του. Με την εκλογή στον θρόνο της Μητρόπολης του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Ξάνθης Παντελεήμονα Μουτάφη, φαίνεται πως αυτή η στόχευση «δεν βγήκε» στους Τούρκους.
Όσοι τον γνωρίζουν, μιλούν για έναν άνθρωπο υψηλής πνευματικότητας, ακέραιο με στέρεες εθνικές και εκκλησιαστικές θέσεις. Τον περιγράφουν δε ως άνθρωπο που είναι μεν διαλλακτικός δεν θα μπορούσε όμως ποτέ να γίνει ενδοτικός.
Κάποιοι πάντως έτριβαν τα χέρια τους όταν είδαν την Ιεραρχία να τριχοτομείται κατά την διαδικασία εκλογής του νέου μητροπολίτη Μαρωνείας.

Αύριο στο “Π” της Κυριακής θα διαβάσετε πως μερικοί Ιεράρχες έβαλαν και αυτό το κορυφαίο θέμα στο «οπλοστάσιο» τους με στόχο να πλήξουν, μέχρι σημείου παραίτησης, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο…

Θα διαβάσετε όλο το Εκκλησιαστικό Παρασκήνιο και θα μάθετε πως δυο “μπουμπούκια” του πάλαι ποτέ Παραεκκλησιαστικού κυκλώματος επανέρχονται και βάζουν… φωτιά στα ράσα !

Keywords
Τυχαία Θέματα