Οι τηγανητές πατάτες προκαλούν καρκίνο

Για πολλούς οι τηγανιτές πατάτες αποτελεί μοναδικό γεύμα, ενώ ακόμα και τα παιδιά τις προτιμούν έναντι άλλων επιλογών. Ωστόσο, όσο περισσότερο τις τρώμε τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Η χημική ουσία στις τηγανιτές πατάτες χρησιμοποιείται για παραγωγή χαρτιού

Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ( FDA), οι ξεροτηγανισμένες ή καμένες τηγανιτές πατάτες, είναι οι πιο βλαβερές για την υγεία μας, καθώς αυτές είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερα επίπεδα του επικίνδυνου χημικού συστατικού ακρυλαμιδίου. Το ακρυλαμίδιο, συνήθως το βρίσκουμε στα τηγανητά τρόφιμα,

όπως οι τηγανητές πατάτες και παράγεται από μια χημική αντίδραση από τα σάκχαρα και ένα αμινοξύ που ονομάζεται ασπαραγίνη, το οποίο βρίσκεται σε πολλούς σπόρους και λαχανικά.

Εκτός κουζίνας, η χημική αυτή ουσία χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς: για την παραγωγή χαρτιού, χρωμάτων και πλαστικών και για την επεξεργασία του πόσιμου νερού, αποβλήτων και λυμάτων.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αν και μακροπρόθεσμες μελέτες δεν έχουν ακόμη γίνει σε ανθρώπους. Όμως πολλοί φορείς ζητούν να γίνει περισσότερη έρευνα.

Μερικά από τα τρόφιμα στα οποία συχνά συναντάται ακρυλαμίδιο είναι οι πατάτες (ειδικά οι ψητές ή τηγανητές), τα δημητριακά, ο καφές, τα κράκερς, το φρυγανισμένο ψωμί και τα αποξηραμένα φρούτα.

The post Οι τηγανητές πατάτες προκαλούν καρκίνο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα