Οι σαμαρικοί, οι νεοσαμαρικοί και ο διχασμένος τρίτος πόλος

Του Μάνου Αντωνελάκη

Ο απόηχος του επιτυχημένου 9ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας παραμένει στα αφτιά των 5.000 περίπου συνέδρων που παραβρέθηκαν σε αυτό. Τα λόγια και τα καλέσματα του Αντώνη Σαμαρά ηχούν ακόμα και γράφονται και ξαναγράφονται.

Η αγωνία με την ξαφνική μικρή αδιαθεσία του Αντώνη Σαμαρά (λόγω υπερκόπωσης και ίωσης) ήταν διάχυτη στα πρόσωπα όλων των συνέδρων, ενώ τα κορυφαία στελέχη έδειχναν για πρώτη φορά απόλυτα «δεμένα» μεταξύ

τους.
Μοναδική παραφωνία η «λίστα» των «εκλεκτών», που είχε αναλάβει να «δημιουργήσει» ο Κώστας Ζωντανός. Με τον Κώστα Ζωντανό δεν έχουμε να χωρίσουμε απολύτως τίποτε, αλλά κλώτσησε τη μοναδική ευκαιρία να εκφραστούν οι σύνεδροι, οι πραγματικοί στυλοβάτες της Νέας Δημοκρατίας, και να ψηφίσουν ανθρώπους της προτίμησής τους. Ολοι οι σύνεδροι σιωπηρά συμφωνούσαν ότι ο επόμενος γραμματέας πρέπει να είναι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, από τι λοιπόν θα κινδύνευε η συνοχή της νέας πολιτικής κεντρικής επιτροπής του κόμματος

Γιατί, λοιπόν, είδαμε με έκπληξη την παντελώς «άγνωστη φίλη» του Κώστα Ζωντανού (εξ Αιτωλοακαρνανίας) να εκλέγεται Ή επίσης και νομικό φίλο του Γιατί έδωσαν το δικαίωμα να αποκλειστεί μεγάλο μέρος του καραμανλικού μπλοκ και από έλλειψη εμπειρίας ή πολιτικής σκέψης να εκλεγούν σύνεδροι που ανήκουν στο μπλοκ του Μάκη Βορίδη

Το κενό

Η «γλυκιά» αντιπαράθεση του Μάκη Βορίδη δεν έγινε άμεσα αντιληπτή, γιατί έγινε με περισσή πολιτική εμπειρία και με πολιτικούς τόνους που συνέπλευσαν με το κλίμα των ημερών.
Το πολιτικό ζήτημα που άκαιρα άνοιξε ο Μάκης Βορίδης, επιτιθέμενος κατά του Ανδρέα Παπανδρέου, του επέτρεψε να πάρει την «κενή» θέση απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, διαφυλάττοντας δήθεν τη χρόνια αντιπαράθεση μεταξύ «γαλάζιων» και «πράσινων» ψηφοφόρων.

Ο «ξεσηκωμός» των επόμενων ημερών ήταν φυσικό να φέρει σε δύσκολη θέση τη συγκυβέρνηση και ειδικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, με βασική αιτία τις άτοπες και άκαιρες δηλώσεις του Μάκη Βορίδη.
Δηλαδή, όλοι οι νεοδημοκράτες δεν έχουν βιώσει την «πράσινη λαίλαπα» και το μένος των πρασινοφρουρών Επρεπε να τους το υπενθυμίσει ο Βορίδης, ίσως ο πιο ακατάλληλος, αφού δεν βρισκόταν τότε στη «γαλάζια παράταξη» που σήμερα τον φιλοξενεί; Παρά ταύτα, φροντίζουν να τον ισχυροποιούν, βάζοντας αρκετούς φίλους του στη νέα πολιτική κεντρική επιτροπή… Ισως από λανθασμένο πολιτικό και φιλονεοσαμαρικό υπερβολικό ζήλο…
Παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν οι ίδιοι το βράδυ της Κυριακής στο να απομονωθούν άνθρωποι φίλα προσκείμενοι στον νέο πόλο των Βορίδη – Γεωργιάδη – Πλεύρη… ήταν ίσως αργά, αφού κάποιοι τελικά διέφυγαν.

Ο Στυλιανίδης

Το δεύτερο σκέλος του τρίτου πόλου ακούει στο όνομα Στυλιανίδης, ο οποίος σήμερα φέρεται να εκφράζει τους πολιτικούς φίλους του Κώστα Καραμανλή. Ο αναμενόμενος νέος γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, (30 ετών), είναι «πολιτικό τέκνο» του Ευριπίδη Στυλιανίδη και ελέγχει 50-60 μέλη της νέας κεντρικής πολιτικής επιτροπής, στην οποία αθροίζοντας και τις δυνάμεις (έστω και μικρές) Στυλιανίδη-Καραμανλή συν τους φίλους βουλευτές, καθώς και των προέδρων των νομαρχιακών επιτροπών, την πλειοψηφία πλέον διαφαίνεται ότι την Κυριακή θα έχει η πλευρά των Στυλιανίδη – Καραμανλή – Παπαμιμίκου.

Γι’ αυτόν τον λόγο, θεσπίστηκε η θέση (για πρώτη φορά) του αναπληρωτή γραμματέα πολιτικής επιτροπής (Ζωντανός), ώστε να υπάρχει μία δικλίδα ασφαλείας και ελέγχου του νέου γραμματέα. Ομως, οι εκ μέρους του Κώστα Ζωντανού λάθος χειρισμοί – αποκλεισμοί σε βάρος σημαντικών και πολιτικών φίλων του Σαμαρά έγειραν τελικά την πλάστιγγα προς τους Παπαμιμίκο – Στυλιανίδη. Σε μία ύστατη προσπάθεια από το Μαξίμου να «συγκρατήσουν» τους δυσαρεστημένους προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών σκέφτονται να παρατείνουν τη θητεία τους για επιπλέον τρία χρόνια, δηλαδή έως το επόμενο συνέδριο.

Παίρνουν θέση για τη διαδοχή

Η αφανής σύγκρουση σαμαρικών και νεοσαμαρικών εξακολουθεί να υπάρχει και μετά το συνέδριο, αφού οι δεύτεροι προσπαθούν (με λανθασμένους τρόπους) να αποδείξουν την πίστη και την αφοσίωσή τους προς τον Αντώνη Σαμαρά, δυναμιτίζοντας πολλές φορές τους διαδρόμους του Μαξίμου.

Στον αντίποδα, ο διχασμένος τρίτος πόλος θα διεκδικείται από τους Στυλιανίδη – πολιτικούς φίλους Κώστα Καραμανλή – Παπαμιμίκο σε μία διαρκή εσωκομματική αντιπαράθεση με τον πυρήνα Μάκη Βορίδη -Αδωνι Γεωργιάδη – Θανάση Πλεύρη… με τελικό στόχο ποια από τις δύο πλευρές θα βρίσκεται πιο κοντά στο να αναδείξει το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Αντώνη Σαμαρά, έστω και αν χρειαστεί να περιμένουν αρκετά χρόνια…

Keywords
Τυχαία Θέματα