Οι «ράμπο» της εφορίας πάνε Μύκονο…

Στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά και της αδήλωτης εργασίας, στο στόχαστρο τον «ράμπο» της εφορίας μπήκε το νησί των Ανέμων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του zougla.gr δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ιδιοκτήτες πολύ γνωστών μαγαζιών κλήθηκαν να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρήσεις τους είχαν «οικονομικές κενά».

Η πιο χαρακτηριστική ίσως περίπτωση είναι αυτή του Ζαννή Φρατζέσκου, ιδιοκτήτη του πιο διάσημου ρεστοράν της Μυκόνου που δεν είναι άλλο από το Nammos.

Πρόκειται για τον επιχειρηματία ο οποίος μαζί με τους άλλους δύο συνεταίρους του, κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 4 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς, τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διαπίστωσαν ότι το 2009, κατά τη διάρκεια της περίφημης συναυλίας του Ρέμου, δεν είχε κοπεί ούτε μια απόδειξη.

Του δέσμευσαν το σκάφος

Η έρευνα είχε ξεκινήσει κατόπιν καταγγελίας που έκανε η αδερφή γνωστού πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, η οποία «πειράχτηκε» διότι ενώ είχε κλείσει τραπέζι για τη συναυλία του Ρέμου, το τραπέζι της δόθηκε άλλου.

Τότε οι ελεγκτές της Δίωξης είχαν κάνει φύλλο και φτερό τα βιβλία του μαγαζιού και είχαν διαπιστώσει οικονομικές παραβάσεις που αφορούσαν το 2007 και το 2008.

«Από τους φορολογικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκαν αρκετές παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Παράλληλα, έχει δεσμευτεί ένα σκάφος, το οποίο αν και το είχε αγοράσει ως επαγγελματικό, το χρησιμοποιούσε για να μεταφέρει τους πελάτες του εστιατορίου» εξηγούν στελέχη του ΣΔΟΕ, μιλώντας στο zougla.gr.

Μπλόκο της εφορίας

Πρόσφατα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, σύμφωνα το dealnews, η εφορία προχώρησε σε απευθείας κατάσχεση ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της επιχείρησης, καθώς το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στους ιδιοκτήτες του δεν εξυπηρετείται.

Μπορεί και φέτος το ρεστοράν να ζει «μεγάλες στιγμές», ωστόσο, μετά την παρέμβαση της εφορίας Μυκόνου, οι υπεύθυνοι, επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες, ζητούν από τους πελάτες τους να πληρώνουν με μετρητά και όχι με πιστωτικές κάρτες.

Αυτό γίνεται διότι είχαν διαπιστώσει στην αρχή της σεζόν ότι τα ποσά που πληρώνονταν από τις πιστωτικές κάρτες των πελατών, τραβιόντουσαν αυτόματα από την εφορία, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το βαρύ πρόστιμο που είχε επιβληθεί το 2011.

Κάπως έτσι βρέθηκαν κάποιοι επώνυμοι Αθηναίοι να πηγαίνουν σε μηχανήματα αναλήψεως στη Μύκονο, όταν τους είπαν στο Nammos ότι το μηχάνημα για τις πιστωτικές κάρτες… χάλασε.

Σαρωτικοί έλεγχοι σε θέρετρα

Υψηλή παραβατικότητα που αγγίζει το 83% στις παραθαλάσσιες περιοχές του Πηλίου, το 77,7% στην Κέρκυρα, το 61.9% σε Πάρο – Αντίπαρο και το 60% σε Σαντορίνη και Εύβοια, διαπίστωσαν κλιμάκια του ΣΔΟΕ σε ελέγχους επιχειρήσεων σε τουριστικούς προορισμούς από 21 – 24 Ιουνίου.

Από τις 841 ελεγχθείσες επιχειρήσεις, οι 381 βρέθηκαν παραβάτες. Καταλογίστηκαν 822 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων, μη υποβολή απόδοσης ΦΠΑ, μη καταχώρηση στα βιβλία κίνησης των ξενοδοχείων και για αδήλωτους εργαζόμενους.

Η παραβατικότητα ποικίλει στους διάφορους τουριστικούς προορισμούς: Παραθαλάσσια ζώνη Πηλίου 83%, Κέρκυρα: 77,70%, Πάρος- Αντίπαρος 61,9%, Σαντορίνη 60%, Εύβοια 60%, Πελοπόννησος 46%, Μύκονος 42%, Σποράδες 42%, Ρόδος 36%, Μυτιλήνη 34%, Χαλκιδική 32%, Πάργα 30%, Κρήτη 27%, Πλαταμώνας 0%.Το ΣΔΟΕ έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2013 έως 15 Σεπτεμβρίου 2013, για τον έλεγχο κάθε μορφής επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα