Οι προσφορές για την Δωδώνη


Καλά κρατεί το σίριαλ για το διαγωνισμό της «Δωδώνη», με τις πληροφορίες για το ποια είναι τα πέντε σχήματα που έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές να είναι συγκεχυμένες και μερικές φορές αντικρουόμενες μεταξύ τους. Εκεί που φαίνεται να συγκλίνουν οι πληροφορίες, είναι αφενός ότι οι προσφορές που έχουν κατατεθεί κυμαίνονται μεταξύ 40 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ και ότι στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται δύο σχήματα από Ελλάδα

και τρία από το εξωτερικό.
Για τα τρία σχήματα από το εξωτερικό έχουν ακουστεί τα ονόματα της γαλλικής Lactalis, της Agrofarma, η οποία δραστηριοποιείται στην αμερικανική αγορά με το ελληνικού τύπου γιαούρτι Chobani, και της ολλανδικής Friesland, αν και η τελευταία δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι στην τελική φάση. Επίσης, υπάρχει έντονη φημολογία για συμμετοχή ρωσικού επενδυτικού κεφαλαίου (fund) σε κοινοπραξία με ελληνική εταιρεία.
Αισιοδοξία
Τα δύο ελληνικά σχήματα, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, είναι η Όλυμπος – Τυράς και οι ΕΑΣ της Ηπείρου. Οι ΕΑΣ είναι ήδη μέτοχοι της «Δωδώνη» και σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα Ιωάννινα εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξες για το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα του διαγωνισμού, καθώς διαβλέπουν ότι το ενδιαφέρον τελικά για τη «Δωδώνη» είναι περιορισμένο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση την όλη διαδικασία. Στη χειρότερη, γι’ αυτούς, περίπτωση, δηλαδή εάν υπάρξει στρατηγικός επενδυτής, εκτιμούν πως θα μπορέσουν να επανακτήσουν ποσοστό 7,77% από την ΑΤΕ, που θα τους δώσει καταστατική μειοψηφία στη γαλακτοβιομηχανία.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, κ. Χ. Μπαλτογιάννης, υποστήριξε πως οι ΕΑΣ ήρθαν σε κάποια συμφωνία με ορισμένες διεθνούς φήμης εταιρείες, που αρχικά εξέφρασαν ενδιαφέρον για την αγορά της «Δωδώνης», όμως τελικά αυτές οι επιχειρήσεις έκαναν πίσω, λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. «Ζητάμε και είμαστε κάθετοι: Να επανέλθουν τα ποσοστά όπως ήταν κατά τη σύσταση της εταιρείας, 60%-40%.
Εργοστάσιο
Η έδρα να είναι στα Ιωάννινα και η παραγωγή της φέτας και των άλλων προϊόντων να γίνεται στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων. Δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχει ο νέος ιδιοκτήτης σε άλλη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα, ενώ ζητάμε διατήρηση και επέκταση της ζώνης γάλακτος και συνέχιση της ίδιας πολιτικής τιμών στο γάλα», τόνισε ο ίδιος.
Το μετοχικό ποσοστό της ΑΤΕ σήμερα στη «Δωδώνη» είναι 67,77% και το υπόλοιπο μερίδιο το μοιράζονται οι ΕΑΣ Ιωαννίνων με 24,78%, η ΕΑΣ Πωγωνίου με 2,90%, η ΕΑΣ Πρεβέζης με 2,40%, η ΕΑΣ Θεσπρωτίας με 1,60% και η ΕΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας με 0,55%.

πηγή: imiresia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα