Οι «Πιο δυνατές» τον Οκτώβριο στο χώρο τέχνης «Δια Δύο»

ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ…

Mετά την περσινή επιτυχία ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ της Άννας Αδριανού ξαναβαίνουν φέτος για δεύτερη χρονιά, αυτή τη φορά στην σκηνή του θεάτρου ΔΙΑ ΔΥΟ στον Βοτανικό (Σπύρου Πάτση 99). Πρόκειται για μια σύγχρονη διασκευή του έργου του Στρίντμπεργκ Η ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ σε σκηνοθεσία Πέπης Μοσχοβάκου, με την Άννα Αδριανού και την Μαρκέλλα Γιαννάτου στους βασικούς ρόλους. Η παράσταση ανεβαίνει σε νέα δυναμική εκδοχή η οποία έχει εμπλουτιστεί με χαρακτηριστικές σκηνές βίντεο που σκηνοθέτησε ο Θανάσης Ιατρίδης:

Ένας από τους

πιο “δυνατούς” μονολόγους του Αύγουστου Στρίντμπεργκ μεταμορφώνεται σε ένα θεατρικό “παιχνίδι για δύο” μέσα από μια αιρετική διασκευή που φωτίζει το θέμα της απιστίας από τις δυο πλευρές. Δυο γυναίκες, σύζυγος και ερωμένη του ίδιου άντρα, συναντιούνται παραμονή χριστουγέννων, σε ένα καφέ μπαρ και μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις, εκθέτουν την ζωή τους και τους ρόλους τους κι αναμετριούνται μέχρις εσχάτων. Δυο ερωτικοί θηλυκοί ρόλοι, δυο διαφορετικές απόψεις ζωής, δυο τρόποι να αγαπάς, να μισείς και να είσαι γυναίκα. Αντικείμενο: ο εραστής και σύζυγος, που αν και απών, κυριαρχεί στην σκέψη και την καρδιά τους. Ένας άντρας που τις θέλει και τις δυο, μιας και δεν τις θεωρεί επιβάτιδες της ίδιας θέσης στο τρένο της ζωής του.


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΥΗ:

«Όταν πρωτοδιάβασα την ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ του Στρίντμπεργκ όπου μια παντρεμένη γυναίκα, κάνει έναν σαρκαστικό μονόλογο μπροστά στην ερωμένη του άντρα της, βάζοντας την στη θέση της και προσπαθώντας να της αποδείξει ότι «αυτή είναι η πιο δυνατή»… αναρρωτήθηκα τι είχε άραγε να απαντήσει σε όλο αυτό, εκείνη η «άλλη γυναίκα» που στον Στρίντμπεργκ παραμένει μυστηριώδης και δέχεται την ήττα της σιωπηλή. Η επαφή μου με την σκηνοθέτη Πέπη Μοσχοβάκου και όσα είπαμε ψάχνοντας να κάνουμε ένα έργο που να αφορά στις γυναίκες και στους ερωτικούς τους ρόλους, με ιντριγκάρισε… και με έβαλε μπροστά στην πρόκληση να «συμπληρώσω» το έργο με την απάντηση αυτής της ερωμένης… Μια απάντηση που εκθέτει την ζωή της και τα πιστεύω της για τις σχέσεις… Άλλωστε ερωμένη και σύζυγος είναι δυο πλευρές της γυναικείας ερωτικής ζωής … Οι δυό όψεις του θηλυκού προσώπου που ψάχνει μέσα από διαφορετικούς δρόμους το ίδιο πραγμα: Την αγάπη του άντρα καθώς και οι δυο θέλουν να επηρεάσουν την ζωή του… και να γίνουν γι’ αυτόν, «η μία και μοναδική»…»

“ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ”

ΜΙΡΑΝΤΑ: “… Ο έρωτας, είναι τελικά μοναχικό συναίσθημα. Κάτι σαν έμμονη ιδέα… Ερωτευόμαστε αυτό που μας λείπει… γιαυτό όσα κι αν μας δίνει ο άλλος… μένουμε μέσα μας πεινασμένοι και φτωχοί! Ενώ στο γάμο, αγαπάμε αυτό που έχουμε! Πίστεψε με… Στον γάμο μαθαίνεις να δέχεσαι τον άλλον, όπως είναι… Ακόμα και τις πλευρές του που δεν… Ακόμα και τα λάθη του… Διαφορετικά… ή θα χωρίσεις ή θα τον σκοτώσεις…”

ΕΛΛΗ: …”Ο κόσμος πιστεύει ότι η ερωμένη είναι μια κλέφτρα, που προσπαθεί να πάρει τον άντρα της άλλης. Τι απλοϊκό… Αν ήθελα έναν σύζυγο, θα τον είχα βρει. Και σίγουρα δεν θα διάλεγα κάποιον τόσο αδύναμο. Γιαυτό δεν σκέφτηκα ποτέ να της τον πάρω! Όχι… δεν ζήλεψα το καλοστημένο σκηνικό του γάμου τους… τους κοινούς φίλους… την κοινή ζωή με τις παντόφλες… Εγώ ήθελα να ζήσω έναν παράφορο έρωτα… απ’ αυτούς που σκάνε σαν πυροτεχνήματα και φωτίζουν τον ουρανό! … Με πιστεύεις;”

Παράλληλα κυκλοφορεί το κείμενο του έργου σε βιβλίο από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΣΤΑΡΤΗ
ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ

ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ ΤΟΥ ΣΤΡΙΝΤΜΠΕΡΓΚ: ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΠΕΠΗ ΜΟΣΧΟΒΑΚΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ
ΣΚΗΝΙΚΑ: ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΑΡΔΑΡΑ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΧΑΡΑ ΜΠΟΤΣΙΒΑΛΗ
ΧΟΡΟΚΙΝΗΣΗ: ΝΕΡΙΝΑ ΖΑΡΠΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ παραστασησ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΧΑΡΑΜΗ

παιζουν
ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΙΑΓΚΑ

Άποψη: Μια δυνατή παράσταση για τον έρωτα και την απιστία!

apopsi-mia-dynati-parastasi-gia-ton-erota-kai-tin-apistia
Από τη Φανή Πλατσατούρα

Xρόνος: Παραμονή Χριστουγέννων

Τόπος: Ένα μπαρ

Πρόσωπα: Τρεις γυναίκες

Μία σύζυγος (Άννα Αδριανού) και μία ερωμένη (Μαρκέλλα Γιαννάτου). Γυναίκες θύματα στον βωμό του έρωτα. Διεκδικούν τον ίδιο άνδρα. Θέλουν να εξουσιάσουν τα συναισθήματα. Αναμετρώνται μέχρι τέλους. Ποια είναι η πιο δυνατή…; Μια τρίτη γυναίκα θα αποτελέσει την έκπληξη, δίνοντας άλλη τροπή στο θεατρικό έργο που παίζεται με επιτυχία στο θέατρο Βικτώρια.

Πρόκειται για το ξεχωριστής ομορφιάς μονόπρακτο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Η πιο δυνατή», το οποίο η Άννα Αδριανού διασκεύασε, ανέδειξε και παρουσιάζει στο κοινό της, από μία άλλη οπτική γωνία. «Ο Στρίντμπεργκ έγραψε το έργο για τους δικούς του λόγους: Ο μονόλογος ήταν δωράκι για την ηθοποιό σύζυγό του, σαν… συγγνώμη για τις απιστίες του. Ο νοών, νοείτο. Εγώ, επειδή όλο αυτό με τσάντιζε και λίγο, γιατί έμοιαζε σαν… συμβουλές του συζύγου προς κερατωμένες, αποφάσισα να το ξαναγράψω…» είχε δηλώσει η καταξιωμένη ηθοποιός στο newpost.gr για το νέο της θεατρικό εγχείρημα.

Η αιρετική διασκευή του μονόπρακτου άκρως πετυχημένη. Ο Στρίνμπεργκ σε όλα του σχεδόν τα έργα δείχνει το αντιφεμιντιστικό πρόσωπό του. Η Αδριανού αφήνει το δικό της στίγμα: υπερασπίζεται τη γυναίκα, κατανοεί τις αδυναμίες της, προβάλει τις δυο διαφορετικές πλευρές της: μια τρυφερή και μια σκληρή…

Ο ακατάσχετος μονόλογος της Μιράντα (Άννα Αδριανού), ερμηνευμένος αριστοτεχνικά και τηρώντας τις απαραίτητες παύσεις, άγγιξε απευθείας τις καρδιές του κοινού. Κάθε φράση, κάθε τελεία και ένα κουβάρι από ερωτικά μηνύματα να ξετυλίγονται πάνω στη σκηνή. Η Αδριανού τη γέμισε με την ένταση της ερμηνείας της. Η συγγραφική της πένα καθήλωσε. Η Μαρκέλλα Γιαννάτου έδωσε τη δική της ξεχωριστή πινελιά στον ρόλο της ερωμένης. Όμορφη, νέα, ατίθαση, μοιραία. Εισχώρησε βαθιά στον ρόλο της και τον ερμήνευσε κάτι παραπάνω από πειστικά. Ιδιαίτερα εκφραστική και έντιμη με το κοινό της. Έκπληξη η νεαρή Ελεάνα Χατζάκη.

Η ατμόσφαιρα μυσταγωγική. Η μουσική υπόκρουση διήγειρε τα συναισθήματα του θεατή, το σκηνικό απλό όπως αρμόζει στο έργο. Η σκηνοθεσία της Πέπης Μοσχοβάκου εμπνευσμένη, παρεμβατική, με άποψη.

Μια παράσταση με θέμα τον έρωτα και την απιστία που θα αγγίξει όλες τις γυναίκες της διπλανής πόρτας, θα προβληματίσει, θα θυμώσει, θα προσφέρει τροφή για σκέψη…

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΥ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
Εξαιρετική διασκευή στο κλασσικό κείμενο. Οι ηθοποιοί εκφραστικοί, ακριβείς, με συναρπαστική συναισθηματική γκάμα σε εκπλησουν σε κάθε “στροφή” του κειμένου.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΥ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑΤΟΣ:
“Βρήκα την παράσταση απολαυστική και την ερμηνεία όλων των ηθοποιών πολύ σοβαρή. Ειδικά η ερμηνεία της Άννας Αδριανού είναι πολύ καλή και πολύ ώριμη. Μια πραγματικά ωραία παράσταση με εκπλήξεις και κρεσέντο.”

AΠΟ ΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΥ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑΤΟΣ:
Πολύ όμορφη παράσταση με όμορφο κείμενο και όμορφο παίξιμο. Ανεπιφύλακτα την συστήνω. Μου άρεσε το παίξιμο της κ. Αδριανού που προσπάθησε και εξισσορόπησε το σοβαρό και χιουμοριστικό στοιχείο με έναν πολύ ευφυή τρόπθ. Η κ. Γιαννάτου επίσης έπαιξε πολύ καλά όπως επίσης και η νεαρή σερβιτόρα. Η σκηνοθεσία πολύ καλή όπως επίσης και η μουσική του έργου. Τα δε σκηνικά πολύ πρωτότυπα.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑΤΟΣ: “Μια υπέροχη παράσταση κι ένα κείμενο γροθιά για τον έρωτα και το γάμο. Δυνατές ερμηνείες με γέλιο, ευαισθησία και συγκίνηση. Είναι βασικά γυναικείο θέμα, αλλά εγώ πιστεύω ότι πρέπει να το δουν όλοι οι άντρες! Μην το χάσετε…”

Keywords
Τυχαία Θέματα