Οι Παναγίες της Ελλάδας

Σε όποια γωνιά της Ελλάδας και αν στρέψουμε το βλέμμα μας σίγουρα θα αντικρύσουμε μια εκκλησία. Οι Έλληνες, βαθιά θρησκευόμενος λαός, έχουν την πίστη σαν αξία μέσα τους τόσο δυνατή όσο λίγες άλλες, Ιδιαίτερα, αυτές τις μέρες που είναι και ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όλοι επισκέπτονται κάποιο ναό της Ελλάδας, κάποιο μοναστήρι για να προσευχηθούν στη δική τους Παναγία. Ας δούμε αναλυτικά μερικές από τις Παναγίες

της Ελλάδας μας που γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο:


Παναγία Σουμελά: Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά. Ήταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς που χάραξε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Η εικόνα της Σουμελά, βρέθηκε μετά το θάνατο του Λουκά στην Αθήνα και για αυτό το λόγο, αρχικά είχε ονομαστεί ως η Παναγία η Αθηνιώτισσα. Στο τέλος του 4ου αιώνα (380- 386) ιδρύθηκε στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο. Οι δυο ερημίτες μοναχοί, κατόρθωσαν να χτίσουν την εκκλησία της Σουμελιώτισσας, σκαλιστή μέσα στο βουνό. Από τότε έγινε γνωστή ως Παναγία Σουμελά.

Παναγία η Φιδιώτισσα Κεφαλονιάς: Στο χωριό Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς, σε μια πλαγιά γεμάτη από δένδρα, βρίσκεται ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην Εκκλησιά αυτή εμφανίζονται κάθε χρόνο από 6 Αυγούστου μέχρι 15 του ίδιου μήνα τα φίδια της Παναγίας, πού κρέμονται από τις εικόνες με τις καντήλες, τα στασίδια χωρίς να πειράζουν κανένα. Η εικόνα της Παναγίας, σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε μέσα σ’ ένα σκίνο πού άγνωστο πώς, πήρε φωτιά, φανερώνοντας στη βάση του καμένου δέντρου την εικόνα της Παναγίας. Στο σημείο αυτό χτίστηκε και η εκκλησία.


Παναγιά Φανερωμένη- Λευκάδα: Σύμφωνα με την παράδοση, στο μέρος αυτό παλαιότερα ήταν χτισμένος ο ναός της θεάς Αρτέμιδος, στον οποίο ο μαθητής του Αποστόλου Παύλου Ηρωδίωνας, γονατιστός, προσευχήθηκε με πίστη στο Θεό και το είδωλο της Αρτέμιδας έπεσε κάτω και έγινε θρύψαλα. Στη θέση αυτή οι χριστιανοί έχτισαν ένα μικρό ναό αφιερωμένο στην Παναγία. Το σχέδιο της μορφής της Παναγίας αποκαλύφθηκε στον αγιογράφο Κάλλιστο με θαυμαστό τρόπο καθώς βρήκε από την ίδια την Παναγία σχεδιασμένη την εικόνα και ο ίδιος με όμορφα χρώματα την τελείωσε. Από το θαύμα αυτό ονομάστηκε η εικόνα “Φανερωμένη”.

Κυκλάδες: Παναγιά Μεγαλόχαρη-Τήνος : Το νησί έχει ανακηρυχτεί ιερό από το 1971 με νομοθετικό διάταγμα χάρη στη Μεγαλόχαρη. Στις 30 Ιανουαρίου του 1823, ενώ μόλις είχαν ολοκληρωθεί οι διεργασίες για την ανέγερση ενός ναού  αφιερωμένου στη Ζωοδόχο Πηγή και οι εργάτες έσκαβαν για να διαμορφώσουν τον προαύλιο χώρο, μέσα από τα χώματα ξεπρόβαλε το εικόνισμα της Παναγίας επιβεβαιώνοντας το όραμα της μοναχής Πελαγίας από το μοναστήρι του Κεχροβουνίου  της Τήνου. Στις 15 Αυγούστου στο νησί γιορτάζουν επίσης και την επέτειο του τορπιλισμού της «Έλλης».

Παναγία Εκατονταπυλιανή- Πάρος: Ονομάστηκε έτσι καθώς συνδέεται με μια παράδοση του 15ου αιώνα πο

Keywords
Αναζητήσεις
γνωστες παναγιες
Τυχαία Θέματα