Οι παλλακίδες, οι μίζες και τα πάρτι με άφθονο αλκοόλ…

Στην πρώτη του ομιλία ως ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ο Σι Τζινπίνγκ είχε προειδοποιήσει ότι «η διαφθορά μπορεί να εξαφανίσει το κόμμα». Τον προσεχή Μάρτιο όταν ο Σι αναλάβει και επισήμως την Προεδρία της χώρας, κατά πάσα πιθανότατα τα κρούσματα θα έχουν αυξηθεί. Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει, επομένως, ή που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, μια αξιωματούχος που σχετίζεται με ζιγκολό, άλλος αξιωματούχος με 47 παλλακίδες και

ένας που συνεργάζεται με εμπόρους ναρκωτικών.

Σχεδόν όλες αυτές οι περιπτώσεις καταγγέλθηκαν από χρήστες του Διαδικτύου. Οι μπλόγκερ κάνουν τη δουλειά που αδυνατούν να κάνουν οι Αρχές. Ήταν μπλόγκερ αυτός που αποκάλυψε στις 30 Δεκεμβρίου ότι ο κυβερνήτης μιας φτωχής κομητείας στην επαρχία Γιουνάν είχε αγοράσει δέκα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και διοργάνωνε πάρτι με νεαρές υπάρξεις όπου έρεε άφθονο αλκοόλ…

Ο αντιδήμαρχος μιας μικρής πόλης στην επαρχία Γκουάνγκονγκ έχασε τη δουλειά του όταν ένας υφιστάμενός του αποκάλυψε ότι συνεργαζόταν με εμπόρους ναρκωτικών. Μπλόγκερ κατηγορούν τον αξιωματούχο με τις 47 παλλακίδες ότι οι μίζες που έχει πάρει φτάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Στο Διαδίκτυο δημοσιεύθηκαν και οι φωτογραφίες της διευθύντριας κρατικού εργοστασίου να διασκεδάζει σε κλαμπ με άνδρες κατά πολύ νεότερους της. Από το Διαδίκτυο έγινε γνωστό ότι η 20χρονη κόρη ενός πρώην επικεφαλής του οργανισμού εργατικής κατοικίας στην επαρχία Τζενγκτζού έχει στην ιδιοκτησία της έντεκα διαμερίσματα και ο 27χρονος γιος του άλλα δεκατέσσερα. Στην πρώτη του ομιλία ο Σι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι είναι στις προθέσεις του να λάβει αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ανάλογες προθέσεις επιχείρησε να επιδείξει το καθεστώς υπό την ηγεσία του Χου Τζιντάο.

ΜΠΟ ΣΙΛΑΪ. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η καρατόμηση του χαρισματικού και φιλόδοξου Μπο Σιλάι, ο οποίος επιχείρησε να συγκαλύψει την εμπλοκή της συζύγου του στη δολοφονία του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ. Οπως όμως επισημαίνει ο καθηγητής Στιβ Τσανγκ στην εφημερίδα «Ομπσέρβερ», τα αυστηρά μέτρα μπορεί να μην αποδειχθούν επαρκή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Βραχυπρόθεσμα, οι δρακόντειοι νόμοι μπορεί να αποτρέψουν τη διαφθορά. Μακροπρόθεσμα όμως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η υιοθέτηση ενός συστήματος αμοιβαίου ελέγχου», σημειώνει.

Τέλος στην αναγκαστική εργασία

Από τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν οι μεταρρυθμίσεις της νέας ηγεσίας της Κίνας. Σύμφωνα με αξιωματούχους του καθεστώτος, αυτό το αμφιλεγόμενο σύστημα σωφρονισμού ή «επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας», το οποίο υιοθετήθηκε τη δεκαετία του 1950 και επέτρεπε στην Αστυνομία και σε άλλες διωκτικές Αρχές να φυλακίζουν πολίτες για περισσότερα από τέσσερα χρόνια χωρίς καμία κατηγορία, θα σταματήσει να εφαρμόζεται εντός του έτους. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Ρόιτερς, η κατάργηση των στρατοπέδων αναμένεται να εγκριθεί από τη Διαρκή Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου.

Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”

Keywords
Τυχαία Θέματα