Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του Αλέξη

Ρεπορτάζ: Αβέρκιος Λουδάρος

Δεν πιάνεται ο Αλέξης Τσίπρας, όταν αναλύει τις θέσεις του για την οικονομία και το ευρώ. Φαίνεται ότι τα μαθήματα από τον συμβουλάτορά του sir Βασίλη Μαρκεζίνη έχουν πιάσει τόπο. Προσέξτε: Δεν λέμε «όταν αναλύει θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», γιατί αυτές ούτε ο ίδιος τις γνωρίζει, όπως στη συνέχεια του πονήματος αυτού θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε. Αναφερόμαστε στις δικές του θέσεις, αυτές που εξηγεί όχι μόνο σε εμάς τους… ιθαγενείς, αλλά και σε ακροατήρια

που σχηματίζονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από ανθρώπους που θέλουν να ακούσουν τις απόψεις του ηγέτη της αυτοαποκαλούμενης ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας προ ημερών έκανε μία υπερατλαντική πτήση για να μιλήσει στο Οστιν του Τέξας, ξέρετε, εκεί που δρούσαν, δρουν και θα συνεχίσουν να δρουν οι καουμπόηδες, εκεί που πατήρ και υιός Μπους ανέπτυξαν το πολιτικό τους ταλέντο.

Τους… καθήλωσε

Καθήλωσε το κοινό εξαρχής με τη ρήση του «η ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος». Το λάθος μάλλον είναι εκείνων που πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως θα μας κυβερνήσει. Πού ξανακούστηκε πολιτικός ηγέτης να αναφέρεται σε ένα στρατηγικής και ιστορικής σημασίας ζήτημα, όπως η συγκρότηση της ευρωζώνης, και να μην έχει καταλήξει τόσα χρόνια μετά εάν ήταν κίνηση σωστή ή λάθος;
Εχει τέτοια αφέλεια που μαρτυράει πόσο μικρός ως πολιτικός είναι: «Εγώ προτιμώ να αφήσουμε στους ιστορικούς αυτήν τη συζήτηση». Μα, ο πολιτικός υπάρχει για να διορθώνει τα λάθη. Εάν η ευρωζώνη είναι λάθος, πρέπει να το ξέρουμε για να την αλλάξουμε, όχι να περιμένουμε τους ιστορικούς του μέλλοντος να μας το πουν.
Στη συνέχεια, τα κάνει ακόμα χειρότερα, κάτι που δεν πήρε χαμπάρι ούτε ο άλλος συμβουλάτοράς του, ο Μηλιός. «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την ευρωζώνη. Μία έξοδος της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη». Μπα; Πότε το ανακάλυψε αυτό ο Αλέξης Τσίπρας; Προφανώς, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να υπόσχεται στους… ιθαγενείς ότι θα καταργήσει το μνημόνιο, θα διαγράψει το χρέος και θα κρατήσει, ταυτόχρονα, τη χώρα στην ευρωζώνη. Ας μην κάνουμε βαθιά βουτιά στον χρόνο. Σε συνέντευξή του στις 2 Απριλίου 2013 έλεγε: «Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι αν θα είμαστε ή όχι στο ευρώ, αλλά το αν θα είμαστε ή όχι στη λιτότητα».

Η στροφή του

Για πρώτη φορά, σαφή θέση υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη πήρε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» στις 15 Απριλίου 2013. Εκείνες τις ημέρες ήταν που «προωθούσε» μία άλλη φαεινή ιδέα, εκείνη της συγκρότησης ενός ενιαίου μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Παραμονές του συνεδρίου προέβλεπε: «Αυτό που θα ζήσουμε στον ευρωπαϊκό Νότο το επόμενο διάστημα, αν συνεχιστεί η αδιάλλακτη και καταστροφική πολιτική της Μέρκελ και των μερκελιστών, θα είναι μια νέα Μεσογειακή Ανοιξη». Εκτοτε πέρασαν μήνες πολλοί και η «Μεσογειακή Ανοιξη» δεν έχει έρθει. Δυστυχώς, για τον προφήτη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ…
Εκείνες τις ημέρες ήταν που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς, που έχει διατελέσει πρόεδρος της ΟΤΟΕ κάτω από τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, έλεγε: «Η άποψή μας είναι ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, γιατί θεωρούμε ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι περισσότερο συμφέρουσα για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Ωστόσο, το ευρώ είναι μόνο ένα νόμισμα, δεν είναι και πανάκεια».

«Δεν γίνεται προκοπή»

Μετά από όλα αυτά, άντε να «καθαρίσει» με το Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος εξανέστη μόλις άκουσε τον αρχηγό του να ξεκαθαρίζει από το Οστον των μισητών Αμερικανών ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Ο ίδιος το λέει και το ξαναλέει ότι με το ευρώ προκοπή δεν γίνεται. Γι’ αυτό έβαλε τον πολιτικά συγγενή του, Ακη Μπαδογιάννη, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, να γράψει άρθρο, με το οποίο προειδοποιεί την ηγεσία του κόμματος ότι η μόνη λύση στο οικονομικό πρόβλημα είναι η «άσκηση εθνικής νομισματικής πολιτικής». Δηλαδή, η έξοδος από την ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή.

Οι αντιφάσεις για την οικονομία

Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, καθώς για να πείσει τους πολίτες ότι έχει εναλλακτική λύση διακυβέρνησης πρέπει πρώτα να πείσει τα στελέχη του κόμματός του.
Μπορεί στις προφητείες του να πέφτει έξω, μπορεί μεγάλου αναστήματος πολιτικός να μην είναι, αλλά έχει άσο στο μανίκι του. Οι αναγνώστες του «Π» με καλή μνήμη θα θυμούνται τη συνέντευξη του βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη στο προηγούμενο φύλλο. Είπε ότι στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται η εθνικοποίηση των τραπεζών και η προσέλκυση επενδύσεων.
Τώρα πώς γίνεται να ακούσουν οι επενδυτές ότι οι τράπεζες εθνικοποιούνται και να τρέξουν να πιάσουν στασίδι, μόνο ο Τσίπρας, ο Λαφαζάνης και ο Στρατούλης μπορούν να μας το εξηγήσουν. Αντε και ο Μηλιός με τον sir Βασίλη…

The post Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του Αλέξη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα