Οι Μαρίες Αντουανέτες του ΔΝΤ τρώνε και πίνουν «στην υγειά του μαλ…»!

«Εις υγείαν του μ…». Αυτή θα πρέπει να ήταν η ευχή των πλουσίων του ΔΝΤ, την ώρα που τσούγκριζαν τα ποτήρια τους γεμάτα κρασί και καταβρόχθιζαν τα εδέσματα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.
Όπως αποκαλύπτει το Washigton Post, το πάρτι που έγινε τα περασμένα Χριστούγεννα, δείχνει την απόσταση που χωρίζει τον κόσμο των κυβερνώντων του ΔΝΤ με τον κόσμο

των νεόπτωχων της κρίσης.
Προσκεκλημένα ήταν 13.000 άτομα, οι εργαζόμενοι στο Ταμείο. Οι 7.000 που παρευρέθησαν τελικά είχαν την ευκαιρία να φάνε και να πιούνε μέχρι σκασμού χωρίς να δώσουν δεκάρα, διαψεύδοντας έτσι τον Μίλτον Φρίντμαν, τον θεμελιωτή του νεοφιλελευθερισμού στον οποίο ομνύει το ΔΝΤ, που έλεγε πως «δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα».
Τρελό γλέντι

Για μια μέρα, το προηγούμενο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, τα γραφεία του Ταμείου μετατράπηκαν, όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες περίπου, σε χώρο ψυχαγωγίας υψηλών προδιαγραφών για το πιο χλιδάτο πάρτι από δημόσιο οργανισμό στον κόσμο.
Με σαμπάνια, χαβιάρι και τσα-τσα, αλλά και με πιο χαλαρές εκδηλώσεις που διοργανώνει, το Ταμείο επιθυμεί να εμφυσήσει τον «πατριωτισμό» των στελεχών του, πράγμα που περνάει απ’ το να συσφίγξει τις σχέσεις μεταξύ τους, όπως και με στελέχη άλλων «συγγενικών» οργανισμών. Περισσότερες είναι οι κοινές εκδηλώσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στα δύο (παραστρατημένα) τέκνα του Μπρέτον Γουντς έχουν μια κοινή χορωδία. Κάνουν πρόβες μία ώρα την εβδομάδα και δίνουν δύο κοντσέρτα ετησίως.
80.000 επίδομα πολυτέλειας για την Κριστίν
Κάτι άλλο που τους ενώνει είναι ότι οι εργαζόμενοι στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο ΔΝΤ έχουν αποκλειστική σχεδόν χρήση στις υπηρεσίες (χαμηλότοκα στεγαστικά και φοιτητικά δάνεια μεταξύ άλλων) της Bank-Fund Staff Federal Credit Union.
Μια τράπεζα ή μάλλον ένα Ταμείο, που διαχειρίζεται τους 70.000 λογαριασμούς μελών-υπαλλήλων των δύο οργανισμών ή συγγενών τους – συνολικά 3.3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Ταμείο αποδίδει, εδώ και 17 συνεχόμενα χρόνια, δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ως ετήσιο μέρισμα στα μέλη.
Αν όσα προαναφέρθηκαν ισχύουν για όλους τους υπαλλήλους του ΔΝΤ, φαντάζει σχεδόν λογικό να εισπράττει το κορυφαίο στέλεχός του, η διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, 80.000 δολάρια ως επίδομα πολυτελούς διαβίωσης τον χρόνο. Η πολυτέλεια βέβαια θα ήταν εξασφαλισμένη και με τα 470.000 δολάρια που είναι η «κανονική» ετήσια αποζημίωσή της. Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούν ότι 550.000 δολάρια είναι καλύτερα από 470.000.
Πηγή Το Εθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα