Οι κυρώσεις εναντίον των Ρώσων βλάπτει σοβαρά τη NASA (ΦΩΤΟ)

Ανάμεσα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ είναι και η ακύρωση συναντήσεων, τηλεδιασκέψεων και συνεργασίας στο διαστημικό τομέα με Ρώσους. Σύμφωνα με την «The Washington Post», η αλληλοεξάρτηση της NASA με την διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας είναι τεράστια, γι αυτό και η διακοπή συνεργασίας βλάπτει περισσότερο τη NASA.

Είναι

χαρακτηριστικό ότι οι ρωσικές εταιρείες έχουν πολλά κοινά προγράμματα με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Συμμετοχή Ρωσίας στο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν σε διάγγελμά του το 1984, έκανε έκκληση για τη δημιουργία διεθνούς διαστημικού σταθμού, με τη συμμετοχή αρκετών κρατών.

Το επόμενο έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν ένα υπόμνημα που περιελάμβανε σε αυτά τα σχέδια την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Η Ρωσία άρχισε να ασχολείται το 1992, όταν ο πρόεδρος George H.W. Bush και ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν συμφώνησαν στην συνεργασία των διαστημικών προγραμμάτων των δύο χωρών. Ήταν μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας η οποία επαναπροσδιόρισε τη σχέση ασφάλειας και απευθείας επαφών για διάφορα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών..

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν σύντομα την αγορά των ρωσικών οχημάτων Soyuz, οι οποίοι και μετέφεραν τους αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Επίσης, ένας Ρώσος κοσμοναύτης θα έκανε βόλτα με αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο , και ένας Αμερικανός αστροναύτης θα ζούσε στο ρωσικό διαστημικό σταθμό.

Η NASA παράλληλα άρχισε επίσης την αγορά κινητήρων πυραύλων «Atlas V» από τη Ρωσία. Αυτήν ήταν και η αρχή μιας υπέροχης φιλίας – ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων..

Σε ποιον τομέα του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ βοηθάει η Ρωσία;

Η Ρωσία έχει αναλάβει τη μεταφορά από και προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τα ρωσικά οχήματα Soyuz

Δεδομένου ότι η NASA αποσύρθηκε από το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων το 2011, ο μόνος δρόμος για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περνά μέσα από τη Ρωσία, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες εκμεταλλεύεται τον σταθμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Στιβ Σγουόνσον ο οποίος απογειώθηκε για τον διαστημικό σταθμό στα τέλη του προηγούμενου μήνα, από μια μυστική ρωσική διαστημική βάση στο Καζακστάν.

Η Αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με τις εταιρείες «Orbital Sciences» και «Space X», ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν πυραύλους που θα στέλνουν τους αστροναύτες της στο διάστημα, χωρίς την εξάρτηση της Ρωσίας. Αυτό όμως δε θα είναι σε θέση να πραγματοποιηθεί, πριν από το 2017.

Κινητήρες πυραύλων Atlas V

Στη δεκαετία του 1990, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αγοράζουν ρωσικής κατασκευής κινητήρες τύπου Atlas V, οι οποίοι βοηθούν τα διαστημόπλοια και τους δορυφόρους να επιταχύνουν τη στιγμή της εκτόξευσης.

Η Ρωσία δημιούργησε ένα μίγμα κραμάτων για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν γνωρίζουν, κάτι που συνέβαλε στη μείωση του προϋπολογισμού. Ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Μπιλ Νέλσον είπε κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία την Τετάρτη(11/4) ότι οι Ρώσοι είναι «πολύ, πολύ καλοί στη δημιουργία κραμάτων που επιτρέπει στον κινητήρα να αντέχει σε μεγάλες θερμοκρασίες και τρομερή πίεση. Είναι μια εξαιρετική μηχανή», είπε ο Νέλσον κατά τη διάρκεια ακρόασης της Γερουσίας Επιτροπής Εμπορίου , Επιστημών και Μεταφορών. «Δεν γνωρίζουμε όλες τις τεχνικές για το πώς θα συνδυάσουν όλα αυτά τα μέταλλα για να έχουν αυτό το είδος της ώθησης», συμπλήρωσε.

Η αντιπαράθεση της NASA με την Ουάσινγκτον

Βασικό θέμα διαμάχης είναι το ζήτημα των προϋπολογισμών, με τη NASA να υποστηρίζει κάθε χρόνο ότι δεν της διατίθενται πολλά χρήματα για τα ερευνητικά της προγράμματα.

Για πέντε συνεχόμενα χρόνια ο Ομπάμα ζητούσε 800 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό της NASA να πηγαίνουν προς όφελος της αεροδιαστημικής μηχανικής με σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που θα κατασκευάσει τον εξοπλισμό που θα μπορούσε να στείλει τους Αμερικανούς στο διάστημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι από μια έρημη παγωμένη περιοχή της Ρωσίας.

Η NASA όμως καταγγείλει πως αυτά τα χρόνια το Κογκρέσο δεν χρηματοδοτούσε πλήρως και παρεμπόδιζε την έρευνα και την ανάπτυξη της. Μάλιστα αφότου δημοσίευσε τον προϋπολογισμό της για το 2015, ζητούσε 17.460.000.000 δολάρια περίπου 1% λιγότερο από ό, τι πήρε το προηγούμενο έτος.

Η Κριμαία άλλαξε τη σχέση Ρωσίας- ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, ζήτησε από την αμερικανική πολεμική αεροπορία να αξιολογήσει εκ νέου τη χρήση ρωσικών κινητήρων στους πυραύλους με τους οποίους μεταφέρονται οι στρατιωτικοί δορυφόροι σε τροχιά. Οι πύραυλοι Atlas 5, που σήμερα κατασκευάζονται από κοινοπραξία της Boeing και της Lockheed Martin, επί χρόνια διέθεταν κινητήρες ρωσικής κατασκευής. Τώρα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αξιολογήσουν τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση περιορισμών στην παροχή τους.

Βέβαια, η NΑSA δεν θέλησε να διακόψει ολοκληρωτικά τη συνεργασία της με τη Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, ιδιαίτερα μάλιστα μόλις λίγες εβδομάδες αφότου έστειλε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έναν Αμερικανό αστροναύτη μαζί με δύο Ρώσους κοσμοναύτες με ρωσικό θαλαμίσκο. Στην πραγματικότητα, η λήψη περαιτέρω μέτρων θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα.

Ακόμη ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στο Κέντρο Ελέγχου Αποστολών (ΚΕΑ) στο Κορολιόφ κοντά στη Μόσχα, Αλεξάντρ Κόπτεφ, πιστεύει ότι η μονομερής διακοπή της συνεργασίας με τη Ρωσία, θα βλάψει περισσότερο τη NASA. Μαζί του συμφωνεί και ο Ρώσος Ακαδημαϊκός, Ρόαλντ Σαγκντέγιεφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Σαν αποτέλεσμα των κυρώσεων, θα υποφέρουν οι ερευνητές που ασχολούνται με τη διαστημική επιστήμη και είναι ειλικρινά αφοσιωμένοι σε αυτήν» είπε ο εμπειρογνώμονας.

Σύμφωνα με τον Σαγκντέγιεφ, δεκαοκτώ μήνες πριν, τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά ο ρωσικός επιστημονικός δορυφόρος «Radioastron», που αποτελεί ένα μοναδικό ραδιοτηλεσκόπιο με εξελιγμένες οπτικές ικανότητες που ξεπερνούν τις αντίστοιχες του αμερικανικού Hubble.

«Τα κοινά διεθνή προγράμματα για το συγκεκριμένο έργο αφορούν σε μια συγχρονισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ ραδιοτηλεσκόπιων σε διαφορετικές ηπείρους που εργάζονται για την υποστήριξη του «Radioastron». Και ένα από αυτά τα τηλεσκόπια, το βασικότερο στην Ευρώπη, βρίσκεται στην Ευπατόρια στην Κριμαία. Και δεν ξέρω τι θα συμβεί τώρα», δήλωσε. Ο Ακαδημαϊκός πιστεύει ότι «οι αμερικανοί επιστήμονες ασφαλώς και θα στραφούν προς τους γερουσιαστές και τα μέλη του Κογκρέσου, για να πιέσουν ώστε τα συγκεκριμένα έργα στα οποία συμμετέχουν από κοινού με τη Ρωσία, να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις».

The post Οι κυρώσεις εναντίον των Ρώσων βλάπτει σοβαρά τη NASA (ΦΩΤΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα