Οι Κροίσοι και η Κρίση…

Όχι μόνο δεν μείωσαν τα κέρδη τους οι πλούσιοι αυτού του κόσμου αλλά είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται σημαντικά μέσα στη χρονιά που πέρασε, παρά το γεγονός μάλιστα ότι, διανύουμε μια από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους της Παγκόσμιας ιστορίας.

Από τους 100 δισεκατομμυριούχους της λίστας του Bloomberg, μόνο 16 υπέστησαν ζημιές κατά το περασμένο έτος, ενώ σύμφωνα με τον δείκτη «Bloomberg Billionaires», η συνολική περιουσία των 100 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, αυξήθηκε κατά 183 δισεκατομμύρια ευρώ σε

ένα χρόνο, φτάνοντας το 1,4 τρισεκατομύριο ευρώ.

Τηλεπικοινωνίες και λιανεμπόριο αποδίδουν περισσότερο για την ελίτ γι’ αυτό και όσοι κυριαρχούν σε αυτούς τους τομείς βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Συγκεκριμένα την πρώτη θέση στη λίστα κατέχει για μία ακόμη φορά ο Μεξικάνος μεγιστάνας τηλεπικοινωνιών, Κάρλος Σλιμ Χελού με περιουσία 57 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθεί ο διάσημος Μπιλ Γκειτς της Microsoft, με 47,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ο οποίος πλέον ασχολείται κυρίως με φιλανθρωπίες, ενώ τρίτος στη λίστα είναι ο ιδρυτής των Zara Αμάντσιο Ορτέγκα, που είδε τη περιουσία του να αυξάνεται κατά 63% το 2012, φτάνοντας συνολικά τα 43,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη φετινή λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων υπήρξαν και μερικές νέες εμφανίσεις, όπως η Ντίρκα Καμάργκο ιδιοκτήτρια των σαγιονάρων Havaiana, με περιουσία 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ένας Τουρκικής καταγωγής επιχειρηματίας, ο 40χρονος Χαμντί Ουλουκάγια έκανε την τύχη του στις ΗΠΑ πουλώντας το ελληνικό γιαούρτι Chobani (Τσοπάνης).

Στους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη υπάρχουν και ελληνικές συμμετοχές οι οποίες αν και δεν βρίσκονται στην πρώτη εκατοντάδα η περιουσία τους σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη.

Ο πλουσιότερος Έλληνας σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, στέλεχος της πολυεθνικής Glencore με περιουσία 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ η οποία τον κατατάσσει στην 418η θέση παγκοσμίως, ενώ ακολουθούν ο Σπύρος Λάτσης στη θέση 464 με 2 δισεκατομμύρια ευρώ και ο Φίλιππος Νιάρχος στη θέση 491 με περιουσία 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τη λίστα του Bloomberg αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται και η περιουσία τους:

Κάρλος Σλιμ Χελού – τηλεπικοινωνίες (America Movil), 57 δισεκατομμύρια ευρώ
Μπιλ Γκέιτς – υπολογιστές (Microsoft), 47,5 δισεκατομμύρια ευρώ
Αμάντσιο Ορτέγκα – ρούχα (Zara), 43,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Γουόρεν Μπάφετ – επενδύσεις (Berkshire Hathaway), 36,3 δισεκατομμύρια ευρώ
Ίνγκβαρ Κάμπραντ – έπιπλα (ΙΚΕΑ), 32,5 δισεκατομμύρια ευρώ
Τσαρλς Κοχπετρέλαιο (Koch Industries), 31 δισεκατομμύρια ευρώ
Ντέιβιντ Κοχπετρέλαιο (Koch Industries), 31 δισεκατομμύρια ευρώ
Λάρι Έλισον – λογισμικό (Oracle Corporation), 30 δισεκατομμύρια ευρώ
Μπερνάρ Αρνό – είδη πολυτελείας (Louis Vuitton, Moet, Henessy, Bulgari, Dior), 21,9 δισεκατομμύρια ευρώ
Πρίγκιπας Αλουαλίντ Μπιν Ταλάλ αν Σαούντ – επενδύσεις (Kingdom Holding), 21, 8 δισεκατομμύρια ευρώ

πηγή: lykavitos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα