Οι ΗΠΑ δανείστηκαν 20 δισ. δολάρια… δωρεάν

Για πρώτη φορά μετά από 17 μήνες το αμερικανικό κράτος δανείστηκε δωρεάν στις αγορές ομολόγων. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν πλήρωσε επιτόκιο για τα 20 δισ. δολάρια των εντόκων γραμματίων τεσσάρων εβδομάδων που εξέδωσε.

Η έκδοση αποδεικνύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση ωφελείται από την προσφορά βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, καθώς μειώνει το δανεισμό της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ύψος της σημερινής έκδοσης εντόκων γραμματίων ήταν το μισό σε σχέση με τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων τον

Απρίλιο, που είχαν ανέλθει στα 45 δισ. δολάρια.

Βασικοί αγοραστές των αμερικανικών εντόκων γραμματίων είναι τράπεζες και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, καθώς και αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων. Τα έντοκα αυτά θεωρούνται από τους πιο ασφαλείς τίτλους, ενώ αποτελούν μια αγορά με τεράστια ρευστότητα.

Στη σημερινή δημοπρασία, το αμερικανικό Δημόσιο έλαβε προσφορές 5,42 δολαρίων για κάθε ένα δολάριο εντόκων γραμματίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζήτηση από το Δεκέμβριο του 2011.

Οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων κυμαίνονται κοντά στο μηδέν, καθώς η Federal Reserve διατηρεί τα επιτόκια του δολαρίου ανάμεσα στο μηδέν και το 0,25% από το Δεκέμβριο του 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα