Οι γιάφκες της «μπόμπας»

Γράφει ο Άρης Σπίνος
Μεθόδους που μετέρχεται το εμπόριο ναρκωτικών ή το λαθρεμπόριο όπλων και τσιγάρων ακολουθεί η εγχώρια παραγωγή και διακίνηση νοθευμένων αλκοολούχων ποτών, όπως εκτιμούν υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, που από καιρού εις καιρόν –και περισσότερο με επετειακό χαρακτήρα– οργανώνουν επιχειρήσεις-σκούπα για την ποιότητα των ποτών σε μαγαζιά που μαζεύουν τα νεαρά πλήθη

της νυχτερινής διασκέδασης.
Κάθε καλοκαίρι τα παραλιακά μαγαζιά τη νύχτα μοιάζουν με σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων την παραμονή του Πάσχα. Πίσω από τα φώτα και τα τεράστια μισοζαλισμένα χαμόγελα, ένας ολόκληρος κόσμος παρανομίας που ανθεί και υποθάλπεται στις παρυφές των νονών της νύχτας «δουλεύει» σκληρά για την παραγωγή μεγάλων και άκρως επικίνδυνων ποσοτήτων αλκοόλ, που με τις κατάλληλες προσμείξεις αποκτά μια κάποια γνωστή επωνυμία και καταλήγει να μοστράρει ή να στριφογυρίζει στα επιδέξια χέρια του μπάρμαν. Μόνο που τότε μοιάζει με εξάσφαιρο στα χέρια επικηρυγμένου σε ταινία γουέστερν.
Οι πληροφορίες, τις οποίες έχουν οι διωκτικοί μηχανισμοί που κυνηγούν το… μεθυσμένο λαθρεμπόριο, σκιαγραφούν ένα ολόκληρο κύκλωμα προμήθειας πρώτων υλών –κυρίως αιθυλικής και μεθυλικής αλκοόλης, οινοπνεύματος του χειρίστου είδους, που μόνο για να καθαρίζει λεκέδες σε συνεργείο αυτοκινήτων κάνει–, εργαστήρια και βιοτεχνίες, υπαλλήλους, αποθηκάριους, διακινητές, μεταφορείς, εισπράκτορες. Τελικοί αποδέκτες είναι οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών μαγαζιών, που Kύριος οίδε τι σερβίρουν στους διψασμένους θαμώνες.

Εικόνες από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης
Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής λέγεται ότι λειτουργούν έξι με επτά υπολογίσιμες «ιδιωτικές» βιοτεχνίες παραγωγής και εμφιάλωσης παράνομου αλκοόλ. Λίγες από αυτές λειτουργούν σε υπόγεια του κέντρου της Αθήνας και οι περισσότερες σε απομακρυσμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής. Φυσικά, απεριόριστος είναι ο αριθμός των αυτοσχέδιων εργαστηρίων που λειτουργούν και όπου εκεί μπορεί κανείς να φτιάξει με υλικά που δεν στοιχίζουν περισσότερο από 5.000 ευρώ και υπάρχουν σε σπίτια ή σε κάποιο μικρό χώρο εκείνων που διαθέτουν εκατοντάδες μπαρ σ’ όλη την Ελλάδα. Οι «επιχειρήσεις» αυτές, που μόνο σε πληροφοριακό επίπεδο υπάρχουν στα αστυνομικά γραφεία και στις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, είναι κατά βάση οικογενειακές και ασχολούνται σε αυτές περισσότερα από 100 άτομα. Η εποχικότητα στις παράνομες αυτές εργασίες είναι σημαντικά ρυθμιστικός παράγοντας, καθώς το καλοκαίρι οργανώνονται πολλά φορτία –αν όχι τα περισσότερα, όπως λένε– προς τα νησιά με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. Σ’ αυτά, ως γνωστόν, οι τουρίστες του Βορρά βγάζουν όλο τους το άχτι πίνοντας ακατάπαυστα τα πάντα, πνίγοντας πρώτα-πρώτα την επιλεκτικότητά τους.

Κυκλώματα
Τα παράνομα εργαστήρια χρησιμοποιούν μηχανήματα που νοικιάζουν από άλλα παρακλάδια των κυκλωμάτων για όποιο χρονικό διάστημα επιδίδονται στη… συναρμολόγηση των ποτών-μπόμπες. Τα 39 καταστήματα που έλεγξαν τα μεικτά συνεργεία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (

Keywords
Τυχαία Θέματα