Οι εξώσεις ιδιοκτητών οδηγούν σε αυτοκτονίες και κοινωνική έκρηξη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Περίπου 80 οικογένειες εξαναγκάζονται κάθε μέρα να φύγουν από τα ιδιόκτητα σπίτια τους στην Ισπανία. Το πρόβλημα είναι τεράστιο στην τελευταία διετία σε μια κοινωνία στην οποία με τα δάνεια των τραπεζών και αντίστοιχη υποθήκη στα σπίτια οι 4 στις 5 ισπανικές οικογένειες απέκτησαν δικό τους σπίτι.

Τώρα οι Τράπεζες έχουν μπει στο φαύλο κύκλο να χρειάζονται ρευστό χρήμα κατ αρχήν ή περιουσιακά στοιχεία κατά

δεύτερο λόγο για να μείνουν όρθιες.

Οι πολίτες έχουν πρόβλημα με την ανεργία καθώς έφτασε πια στο 30% ουσιαστικά. Επομένως δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις δόσεις και οι Τράπεζες αναγκαστικά κάνουν εξώσεις. Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο ώστε τον τελευταίο μήνα αυτοκτόνησαν 25 άτομα ακριβώς λόγω της αναγκαστικής έξωσης.Οργανώσεις πολιτών στην Ισπανία κάνουν ανθρώπινο τείχος για να αποτρέψουν εξώσεις ενώ έχουν επιτύχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία έκρινε ότι τα υψηλά επιτόκια που οδηγούν σε αδυναμία πληρωμής και εξώσεις είναι καταχρηστικά ,παράνομα. Δικαιώθηκαν μεν πολίτες αλλά οι εξώσεις συνεχίζονται. Με πρωτοβουλία οργάνωσης πολιτών 1,4 εκατομμύρια Ισπανοί υπέγραψαν αίτημα να μπορούν να δίνουν τα κλειδιά των σπιτιών στην Τράπεζα με αντάλλαγμα να μην τους κυνηγούν για τα χρήματα αφού δεν έχουν να πληρώσουν και θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Νέος νόμος όμως της κυβέρνησης Ραχόϊ αυτό το επιτρέπει σε σπάνιες περιπτώσεις ,με δικαστικές αποφάσεις κλπ

Ο διάσημος σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδοβάρ δήλωσε ότι ήταν καταστροφική η περίοδος του σοσιαλιστή Θαπατέρο λόγω της προσφοράς δανείων χωρίς αντίκρυσμα αλλά και η σημερινή συντηρητική κυβέρνηση Ραχόϊ οδηγεί την Ισπανία σε κοινωνική έκρηξη.

Παρόμοια χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα ο καθηγητής του Παντείου και επιστημονικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης. Εντοπίζει ίδιες αιτίες και προσθέτει ότι μέσω των δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι πόροι μεταφέρθηκαν από τη Νότια στη Βόρεια Ευρώπη και έτσι εμφανίζεται ο Βορράς «νοικοκύρης» και ο Νότος «ερημοσπίτης»…

Πολλές αυτοκτονίες ή απόπειρες στη χώρα μας έχουν παρόμοιες αιτίες με τελευταία αυτή του αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, υποψήφιου βουλευτή και εξαιρετικά αποδεκτού στην κοινωνία του Πειραιά Kώστα Ρεσβάνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα