Οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό προτίμησης

Το μεγάλο αίτημα για περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη συμμετοχή, περισσότερη δημοκρατία, επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης μιλώντας σε εκδήλωση, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

«Οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια, ενώ πράγματι υπήρξε η διάθεση, η προσπάθεια αλληλεγγύης από τα Ευρωπαϊκά όργανα, δεν την ένοιωσε όπως έπρεπε

και όπως θα ήθελε. Και αυτή η αίσθηση δεν αφορά μόνο στους Έλληνες αλλά στους πολίτες όλων των χωρών που δοκιμάστηκαν και βρίσκονται σε προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως η χώρα μας» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης υπογραμμίζοντας ότι με αφορμή την Προεδρία της ΕΕ που έχει η Ελλάδα, «μπορούμε να αποδείξουμε ότι η Χώρα μας στη φάση που δείχνει να ξεπερνά την κρίση παρόλα τα βήματα που απαιτούνται ακόμα, δεν κάνει εκπτώσεις ούτε στη δημοκρατία, ούτε στα ατομικά δικαιώματα, ούτε και στη φιλοευρωπαϊκή πορεία που έχει».

«Μπορεί να σημειώνεται αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στους Έλληνες πολίτες και όχι μόνο, αλλά αυτό τον σκεπτικισμό τον δημιουργεί η προσπάθεια εξεύρεσης μιας νέας παρουσίας στην Ευρώπη, ώστε να καταστεί πιο φιλική στους πολίτες. Πιστεύουμε ότι η λύση δεν είναι λιγότερη αλλά περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη συμμετοχή. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την Ευρώπη που έχουμε οραματιστεί. Άρα ο σκεπτικισμός μας που έχει αυξηθεί, αφορά στους πολίτες που πιστεύουν στην Ευρώπη και επιθυμούν να είναι πιο κοντά και πιο αποτελεσματική στις δράσεις της. Γιατί όπως τελικά αποδεικνύεται και με τα λάθη που έγιναν από την τρόικα αλλά και από τις συζητήσεις που διεξάγονται στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα εξυγίανσης, μπορούμε να βρούμε διαφορετικές θεσμικές διαδικασίες με τις οποίες η Ευρώπη να μην θεωρείται ένα αναγκαίο κακό, αλλά να ενισχύσουμε την πεποίθηση των πολιτών για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων. Πιστεύω ότι σ΄ αυτό θα συμβάλει και η Ελληνική Προεδρία. Και σ΄ αυτό συμβάλλουν οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα που πιστεύουν ότι η λύση είναι μέσα στην Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθούν αυτές οι λύσεις «ακούγοντας και όλους όσοι έχουν άλλες προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τις πολιτικές οι οποίες ακολουθούνται. Πολιτικές οι οποίες πολλές φορές είναι αναγκαίες».

Ειδικότερα για τις Ευρωεκλογές της 25ηςΜαΐου, ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε το μήνυμα ότι βασική παράμετρος για να προχωρήσει καλά η οικονομία είναι να υπάρχει πολιτική σταθερότητα να μην υπάρξει υπέρμετρη ένταση και υπερβολές. «Δεν πρέπει ο πολιτικός διάλογος και η δημοκρατικής πολιτική αντιπαράθεση τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας να ξεφύγουν και δημιουργήσουν ένα πλαίσιο αστάθειας το οποίο μπορεί να στείλει μηνύματα ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα που είναι αναγκαία παράμετρος για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της. Και πιστεύω ότι όλα τα κόμματα το συνειδητοποιούν αυτό και θα μπορέσουν μέσα στην προεκλογική ένταση και τους υψηλούς τόνους που απαιτεί η πολιτική μάχη, να στείλουν μήνυμα σταθερότητας και ανάλυσης του μηνύματος του ελληνικού λάου μέσα από την ψήφο του» όπως είπε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Δράττομαι της ευκαιρίας να σας πω ότι από το 2000, όταν ήμουν γραμματέας του κόμματος έκανα μια πρόταση πριν τις ευρωεκλογές, συμφωνούσαν όλοι αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε γιατί ξεχνιόταν την επομένη.

Επειδή λοιπόν αισθανόμαστε απόμακρη την Ευρώπη και απόμακρους τους ευρωβουλευτές μας και επειδή τους θέλουμε πιο κοντά γι αυτό προτείνω ανεξαρτήτως συμμετοχής, οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό προτίμησης από τους Έλληνες πολίτες συνολικά απ΄ όλη την Επικράτεια. Για να έρθουν οι ευρωβουλευτές πιο κοντά στους πολίτες. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έγιναν και παραλλαγές της πρότασης για ενιαίο ψηφοδέλτιο ή τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων απ΄ όσους εκλεγούν ή να είναι ανοιχτό το ψηφοδέλτιο. Επαναφέρω την πρόταση. Είμαι σίγουρος ότι θα συζητηθεί, αλλά θα ξεχαστεί. Ας συμφωνήσουμε όμως ότι από τις επόμενες ευρωεκλογές θα φτάσουμε στην άμεση εκλογή των ευρωβουλευτών.»!

A.K.

The post Οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό προτίμησης appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα