Οι 10 πιο φτωχές χώρες της Γης

Οι δέκα πιο φτωχές χώρες για το 2013 μαστίζονται από την εξαθλίωση, την παιδική θνησιμότητα, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την πολιτική αστάθεια, και τα αφροδισιακά νοσήματα. Οι πλειονότητα των οποίων είναι στην Αφρική.

Οι δέκα χώρες όπου οι άνθρωποι απλά επιβιώνουν

10. Αφγανιστάν

Είναι από την πιο επικίνδυνη χώρα εκτός από την φτωχότερη, καθώς οι τρομοκρατικές οργανώσεις δρούν ανεξέλεγκτα. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στο Αφγανιστάν φτάνει στα 1072,19 δολάρια το χρόνο, με τη χώρα να είναι ο προτιμέστερος προορισμός για όσους ζητούν πολιτικό άσυλο.

Κατά κεφαλήν εισόδημα ανά χρόνο:

1072,19 δολάρια.

9. Μαδαγασκάρη

Το νησί-χώρα στα νοτιοανατολικά της Αφρικής, μπορεί να έχει γίνει γνωστό για τους λεμούριους, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το διάσημο καρτούν. Το 90% της άγριας πανίδας του είναι μοναδικό στο κόσμο, αλλά πάνω από το 90% του πληθυσμού ζει με μόλις δύο δολάρια την ημέρα.

Κατά κεφαλήν εισόδημα ανά χρόνο: 972,07 δολάρια.

8. Μαλάουι

Γνωστή ως η χώρα με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στο AIDS, το Μαλάουι είναι από τις χώρες με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής αλλά και υψηλή παιδική θνησιμότητα.

Κατά κεφαλήν εισόδημα ανά χρόνο: 893,84 δολάρια.

7. Νίγηρας

Ο Νίγηρας δεν έχει καθόλου λίγα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Η μεγάλη ξηρασία είναι από τους νούμερο ένα εχθρούς, ενώ η επιδημία των ακρίδων το 2004 και ο λιμός ένα χρόνο αργότερα, έχουν αφήσει εμφανέστατα τα σημάδια τους. Έχει φτωχή περίθαλψη, η εκπαίδευση είναι ανύπαρκτη ενώ το πραξικόπημα του 2010 έχει κρατήσει πίσω τη χώρα σε υποδομές.

Κατά κεφαλήν εισόδημα ανά χρόνο: 853,43 δολάρια.

6. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Γεννημένη μέσα στη καρδιά της μαύρης ηπείρου, σφυρηλατημένη με διαφθορά και εμφύλιο, μπορεί να ξεχωρίζει για τις εξαγωγές διαμαντιών και χρυσού, αλλά όχι και για το προσδόκιμο ζωής που φτάνει στα 44 χρόνια. Μετά από το πραξικόπημα το Μάρτιο του 2013, η χώρα έχει βυθιστεί ουσιαστικά στην αναρχία με τις μιλιταριστικές οργανώσεις να προκαλούν μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους.

Κατά κεφαλήν εισόδημα ανά χρόνο: 827,93 δολάρια.

5.Αυτόνομη Περιοχή της Ερυθραίας

Αν και έχει ταχέα αναπτυσσόμενη οικονομία στο 8,7%, το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της στηρίζεται πάνω σε εμβάσματα από το εξωτερικό. Από το 1991 είναι ανεξάρτητη-αυτόνομη περιοχή. Πολύ συχνά η Ερυθραία και η Αιθιοπία αλληλοκατηγορούνται για βομβιστικές επιθέσεις από τη μία στο έδαφος της άλλης.

Κατά κεφαλήν εισόδημα ανά χρόνο: 792,13 δολάρια.

4. Λιβερία

Μια χώρα με βαριά ιστορία, καθότι δημιουργήθηκε το 1822 από απελευθερωμένους σκλάβους που ζήτησαν μια καλύτερη ζωή. Οι δύο εμφύλιοι που έχουν γίνει στο κράτος, έχουν αφήσει 250.000 νεκρούς και πολιτική αστάθεια. Τα περισσότερα πολιτιστικά μνημεία έχουν καταστραφεί ενώ ένα μεγάλο κομμάτι των δασικών της εκτάσεων παραμένει μέχρι σήμερα ανεξερεύνητο.

Κατά κεφαλήν εισόδημα ανά χρόνο: 716,04 δολάρια.

3. Μπουρούντι

Είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά πείνας στο κόσμο. Οι συνεχείς συγκρούσεις με αντάρτες στο εσωτερικό και η μάστιγα του AIDS, έχουν γονατίσει τους κατοίκους του Μπουρουντί. Υπήρξε το επίκεντρο της γενοκτονίας του 1994 μεταξύ των φυλών Χούντου και Τούτσι και μέχρι και σήμερα πάνω από το μισό ποσοστό του πληθυσμού είναι αναλφάβητο.

Κατά κεφαλήν εισόδημα ανά χρόνο: 648,58 δολάρια.

2. Ζιμπάμπουε

Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι μόλις το 2008 η χώρα αντιμετώπισε κρούσμα χολέρας και χάθηκαν πάνω από 3000 ζωές. Από το 1980 κυβερνάται από τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε, όπου η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του έχει κρούσει πολλάκις το καμπανάκι της παραβίασης της ανθρώπινης ζωής. H Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει τρομαχτικά προβλήματα ανάπτυξης, ενώ ήδη στο εσωτερικό η πολιτική διακυβέρνηση είναι ένα καζάνι που βράζει.

Κατά κεφαλήν εισόδημα ανά χρόνο: 589,46 δολάρια.

1. Δημοκρατία του Κονγκό

Η Δημοκρατία του Κονγκό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής. Η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, αριθμεί 17.000 κυανοκράνους και αστυνομικούς, ενώ τα 4 τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει δώσει αμνηστία στους αντάρτες προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Το Κονγκό έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές από τα media ως μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφθορά να φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Κατά κεφαλήν εισόδημα ανά χρόνο: 394,25 δολάρια.

The post Οι 10 πιο φτωχές χώρες της Γης appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα