Όχι άλλες «περήφανες ήττες». Ας κερδίσουμε ένα παιχνίδι…

Η Ελλάδα έχει καλύψει τα 2/3 μιας οδυνηρής, επίπονης σκοτεινής διαδρομής. Ποτέ, καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει πραγματοποιήσει μια τόσο βίαιη, σύντομη και θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή, σε τόσο δύσκολες εσωτερικές και διεθνείς συνθήκες. Πλησιάζει η ώρα για την ολοκλήρωση της διαδρομής. Για την έξοδο από το τούνελ. Το φως θα έρθει μόνο μέσα από μεγάλες ξένες επενδύσεις. Επενδύσεις που θα δημιουργούν θέσεις δουλειάς και προοπτική υγιούς
ανάπτυξης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γκρεμίσουμε τώρα ότι με τόσο πόνο χτίσαμε. Δεν χρειαζόμαστε άλλες περήφανες ήττες. Ας κερδίσουμε επιτέλους το παιχνίδι…

Παρά τα όσα λέγονται για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, οι αριθμοί δείχνουν πως η Ευρώπη προσελκύει πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις στο έδαφός της…Για την Ελλάδα αυτή η νέα τάση αποτελεί ιστορική ευκαιρία…

Για τους Aμερικανούς, η «μετακόμιση» στην Ευρώπη, εκτός των άλλων σημαίνει και σημαντική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Αρκετές από τις μεγαλύτερες εξαγορές και συγχωνεύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής μέσα στο 2013 έχουν ως κίνητρο την αποκαλούμενη «φορολογική αναστροφή». Ο Αμερικανός αγοραστής, επενδυτής, μεταφέρεται σε ξένη χώρα, στην Ευρώπη εν προκειμένω, για να πληρώνει χαμηλότερο φόρο.

Έχουν ήδη καταγραφεί πολλά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την τάση. Η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να προσελκύσει μεγάλο μέρος των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Ο φαρμακευτικός όμιλος Perrigo με έδρα στο Μίσιγκαν έχει δηλώσει ότι η εξαγορά της ιρλανδικής βιοτεχνολογικής Elan θα οδηγήσει στην επαναφορά της έδρας στην Ιρλανδία, όπου αναμένει να πληρώνει φόρο περίπου 17% σε σύγκριση με το 30% που πληρώνει στις ΗΠΑ. Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Perrigo θα γλιτώνει φόρους ύψους 118 εκατ. δολ. τον χρόνο με τη μεταφορά. Μία ακόμη φαρμακευτική εξαγορά, της Warner Chilcott, τον Μάιο από την Actavis, που εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϊ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά στην Ιρλανδία, όπου ο φορολογικός συντελεστής της Actavis θα πέσει στο περίπου 17% από 28%, και θα τη βοηθήσει να γλιτώσει περίπου 150 εκατ. δολ. τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο ίδιο πνεύμα, η αμερικανική ασφαλιστική Omnicom έχει δηλώσει ότι η συγχώνευσή της, αξίας 35 δισ. δολ., με την Publicis θα φέρει την έδρα του ενοποιημένου ομίλου στην Ολλανδία, γλιτώνοντας περίπου 80 εκατ. δολ. από τους αμερικανικούς φόρους τον χρόνο.

Την ίδια ώρα, με την εξαγορά της Virgin Media προς 23 δισ. δολ. ο αμερικανικός όμιλος καλωδιακών μεταδόσεων Liberty Global θα μεταφέρει την έδρα στη Βρετανία και θα πληρώνει τον χαμηλότερο φόρο 21%….

Keywords
Τυχαία Θέματα