«Ο Τσόκλης έκανε την έκθεση με προχειρότητα και κακώς η Σπιναλόγκα παραδόθηκε στις ορέξεις του»

Η έκθεση του εικαστικού, Κώστα Τσόκλη στην Σπιναλόγκα, «Εσύ ο τελευταίος λεπρός», ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 2012. Ο Κώστας Τσόκλης, είχε μετατρέψει όλο το νησί σε εκθεσιακό χώρο και όταν τελείωσε η έκθεση, μετέφερε όλα του τα έργα με δική του ευθύνη από το νησί. Έμεινε όμως στο νησί ένα έργο εν ονόματι ο «Εκρηγνυόμενος σταυρός». Μια τεράστια μεταλλική κατασκευή από σίδερο και καθρέφτη, που

δέσποζε στην είσοδο του νησιού. Ο σταυρός είναι ακουμπισμένος κάτω από την έπαλξη του φρουρίου και είναι ορατός από χιλιόμετρα μακρυά.

Την Τρίτη τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, είχανε μια συζήτηση για το επίμαχο θέμα και προέκυψε πως το έργο είναι άκρως επικίνδυνο, καθώς δεν στηρίζεται κάπου και θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό ατύχημα. Συνεπώς πρέπει να μεταφερθεί άμεσα και μάλιστα με ευθύνη του ίδιου του καλλιτέχνη, όπως έκριναν τα μέλη του Συμβουλίου.

Το ότι έχει μείνει ακόμα στη Σπιναλόγκα ο σταυρός, τόσους μήνες μετά το τέλος της έκθεσης, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ο Κώστας Τσόκλης είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο και στο κάστρο. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Νίκος Ζερβονικολάκης, καταγγέλλει πως το κάστρο έχει «κακοποιηθεί» από τον εν λόγω καλλιτέχνη.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο «Π»: «Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, πελέκισε προμαχώνες προκειμένου να στηρίξει ένα τεράστιο μεταλλικό άγαλμα μια λεπρής γυναίκας, έχτισε τα παράθυρα και την πόρτα ενός από τα πιο σημαντικά κτίρια του αρχαιολογικού χώρου και έριξε παντού κόκκινο ζελέ με σκοπό να φαίνεται σαν το αίμα των λεπρών. Ζελέ που υπάρχουν αμφιβολίες για το αν και το πως ξεβάφει. Ένα άλλο απίστευτο γεγονός είναι ότι τρύπησε τα φύλλα από τις φραγκοσυκιές για να τοποθετήσει πάνω τους καθρέφτες.

Σε άλλα διατηρητέα κτίρια του χώρου, είχε αφήσει κουτιά που περιείχαν μπογιές διαφόρων χρωμάτων, με σκοπό όποιος περνούσε από το σημείο να έπαιρνε ένα πινέλο και να ζωγράφιζε ό, τι ήθελε πάνω στους τοίχους, με αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει οι τοίχοι ακόμη και με βρισιές, χωρίς να υπάρχει καν ο απαραίτητος έλεγχος».

Η Σπιναλόγκα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Όλοι οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα θέλουν να επισκεφτούν αυτό τον αρχαιολογικό χώρο. Όμως με την έκθεση του Κώστα Τσόκλη, ο οποίος δεν έδειξε κανένα σεβασμό στο χώρο που τον φιλοξένησε, πολλοί ήταν εκείνοι που σοκαρίστηκαν, καταγγέλλουν κάτοικοι. Οι τουρίστες δεν πίστευαν ότι αυτά που βλέπουν μπορούν να συμβαίνουν στην πραγματικότητα, όπως μας είπαν.

Τρισδιάστατα έργα ζωγραφικής, επιβλητικές εγκαταστάσεις, κατασκευές μεγάλων διαστάσεων, ήταν κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς για την έκθεση του Κώστα Τσόκλη. Κάποια πράγματα όμως, από αυτά που έκανε ξεπέρασαν τη λογική και κάθε άρρωστο μυαλό. Στο δωμάτιο ενός κτιρίου, είχε βάψει όλους τους τοίχους με μαύρο χρώμα, βάζοντας μόνο κάποιες άσπρες πινελιές. Όποιος έμπαινε σε αυτό το δωμάτιο έβλεπε την προβολή ενός βίντεο που έδειχνε ένα μωρό να κλαίει. Σε άλλο χώρο είχε τοποθετήσει πίνακες με «κρέατα» κρεμασμένα με τσιγκέλια να στάζουν αίμα. Κάνοντας βόλτα έβλεπες κρεμασμένα μουχλιασμένα ψωμιά. Δωμάτια που τα πατώματα τους ήταν γεμάτα με αλάτι, καθώς ο καλλιτέχνης πίστευε πως οι λεπροί «μάζευαν» νερό και πουλούσαν το αλάτι, αφού όπως πίστευε ο δημιουργός κατά βάση ήταν αλιείς, μας είπε ο κ. Ζερβονικολάκης.

Ο «καλλιτέχνης», δεν δίστασε να γράψει το όνομα του με την ημερομηνία γέννησής του, στο κανόνι που υπάρχει στη βασική πύλη του φρουρίου. «Ο Τσόκλης έκανε την έκθεση με προχειρότητα και κακώς η Σπιναλόγκα παραδόθηκε στις ορέξεις του», δηλώνει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας, Νίκος Ζερβονικολάκης.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι ψαράδες και οι ντόπιοι της περιοχής, υποστηρίζουν πως η Περιφέρεια Κρήτης, είχε παραχωρήσει πολλά χρήματα για την έκθεση αυτή, ποσό που μπορεί να έχει φτάσει και το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα