Ο… Θαπατέρο ψάχνει βιβλία και εξηγήσεις

Παρήγγειλε το βιβλίο του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού ο Γιώργος Παπανδρέου

του Βαγγέλη Γιακουμή

Κανείς από τους πρωθυπουργούς που ήταν στο προσκήνιο στην αρχή της οικονομικής κρίσης, όπως οι κύριοι Παπανδρέου, Θαπατέρο και Σόκρατες, δεν άντεξε και είτε έχασε πανηγυρικά στις εκλογές στη χώρα του, είτε πολύ

περισσότερο δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ανενόχλητος λόγω της μεταβολής που επήλθε στο εισόδημα των πολιτών που μειώθηκε τραγικά εξαιτίας των επιλογών τους, όπως πολλοί πιστεύουν.

Τρεις πρώην πρωθυπουργοί, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή ιστορία σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, βρέθηκαν λίγο πολύ στην ίδια μοίρα που τους επεφύλαξε η τύχη. Στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί όχι να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική, αλλά να διαφυλάξει το όνομά του και γιατί όχι την υστεροφημία του. Το ίδιο φαίνεται, όμως, πως κάνουν και οι άλλοι δύο πρώην πρωθυπουργοί με άλλους τρόπους. Ο Θαπατέρο εξέδωσε το βιβλίο του, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην Ελλάδα. Περιγράφει στιγμές που λίγο έως πολύ τις γνωρίζαμε, τις ζήσαμε, αλλά βάζει τη δική του πινελιά για εκείνο το βράδυ που παίχτηκε η χώρα στα διάφορα πολιτικά συμφέροντα. Ωστόσο, για όλα αυτά που αναφέρει σχετικά με τον κ. Παπανδρέου, εδώ στην Αθήνα οι συνεργάτες του βάζουν ένα μεγάλο ερωτηματικό και εξηγούν τη θέση τους προκειμένου να καταλάβουμε τι έχει συμβεί.

Εκείνο, όμως, που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται με αφορμή όλα αυτά είναι πού αποσκοπούν οι συχνές παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Η αλήθεια είναι πως τροφοδοτούν έντονους προβληματισμούς και οδηγούν πολλούς να σκέφτονται πού το πάει ο πρώην πρωθυπουργός. Ορισμένοι έχουν πειστεί ότι ο κ. Παπανδρέου θέλει να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική, αλλά από θέση ισχύος. Αλλοι εκτιμούν ότι θέλει να «καθαρίσει» το όνομά του και να επιμεληθεί την υστεροφημία του. Αλλοι πάλι, όπως οι συνεργάτες του, λένε πως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει και ότι απλά συνέπεσαν αρκετά γεγονότα μαζί που τον υποχρεώνουν να παρέμβει, είτε σε θέματα εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας, όπως έκανε τελευταία, είτε σε θέματα πέραν των συνόρων, όπως έγινε με το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χ. Θαπατέρο.

Από το Γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου αναγκάστηκαν, όπως λένε συνεργάτες του, να απαντήσουν όχι στα όσα περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Χ. Θαπατέρο, στο οποίο φέρεται να περιγράφει παρασκήνια σε σχέση με το ΔΝΤ και τη Γερμανία, τις πιέσεις που δέχτηκαν χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως και την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, αλλά στα δημοσιεύματα και στο ρεπορτάζ ορισμένων ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που ακολούθησαν την προδημοσίευση του βιβλίου από το Ρόιτερ, που υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένη σκηνή, με τον Γάλλο πρόεδρο να χαρακτηρίζει παρανοϊκό τον κ. Παπανδρέου με φωνές πάνω στο τραπέζι των ηγετών.

Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου είναι πιθανόν να έχουν ήδη παραγγείλει το βιβλίο του κ. Θαπατέρο από εκδοτικό οίκο του εξωτερικού και περιμένουν να φτάσει στα χέρια τους για να διαπιστώσουν τι ακριβώς γράφει ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, αλλά εν αναμονή του ακριβούς περιεχομένου έλεγαν: «Δεν ξέρουμε αν αυτό που περιγράφεται υπάρχει στο βιβλίο του κ. Θαπατέρο. Αυτό θα το δούμε όταν θα έχουμε το βιβλίο στη διάθεσή μας, ούτε και αν ειπώθηκαν αυτά κάπου από τον Σαρκοζί. Οπως δεν γνωρίζουμε αν οι συγκεκριμένες αναφορές για τον Γιώργο Παπανδρέου στο κείμενο του Ρόιτερ προέρχονται από το βιβλίο Θαπατέρο ή προέρχονται από άλλο βιβλίο που έχει εκδοθεί παλαιότερα. Το σίγουρο είναι ότι δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου».

Επίσης, εξηγούσαν ότι «αν είχε γίνει κάτι τέτοιο σε κάποια σύνοδο κορυφής παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών, θα το ξέραμε από την πρώτη στιγμή. Αν έχει γίνει κάπου αλλού, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Μπορεί να γνωρίζει κάτι ο κ. Θαπατέρο, δεν έχουμε όμως διαβάσει το βιβλίο του, γνωρίζουμε μόνο τα δημοσιεύματα».

Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου θυμίζουν με την ευκαιρία αυτή ότι εκείνο το δραματικό βράδυ στις Κάννες, πράγματι ο Γάλλος πρόεδρος είχε αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος, αλλά η Μέρκελ ήταν πιο ψύχραιμη και διαλλακτική και επέδειξε μιας μορφής κατανόηση, ενώ στη διάρκεια της συζήτησης δεν αποκλείστηκε και το ενδεχόμενο στο μέλλον και άλλες χώρες να κάνουν δημοψήφισμα, ιδιαίτερα για τα θεσμικά της ΕΕ.

Αν υπάρχει κάτι που να έχει σημασία για τους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου είναι το γεγονός ότι όλα αυτά επισκιάζουν τα πραγματικά διακυβεύματα στα οποία πρέπει να απαντήσει τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε κέντρα μακράν των Ευρωπαίων πολιτών, όπως βεβαίως και των Ελλήνων, σε μια περίοδο που πιο πολύ από ποτέ θέλουμε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη δημοκρατία.

The post Ο… Θαπατέρο ψάχνει βιβλία και εξηγήσεις appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα