Ο Πούτιν πιέζει το Γάλλο Πρόεδρο…

O Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δέχεται έντονες πιέσεις από τη Μόσχα, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το έργο που είχε υποσχεθεί ο πρώην Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την κατασκευή ρώσικης ορθόδοξης εκκλησίας, κοντά στον Πύργο του Άιφελ  σε οικόπεδο στις όχθες του Σηκουάνα που η ρωσική κυβέρνηση αγόρασε από τη Γαλλία

έναντι 70 εκατ. ευρώ με σκοπό να «αναδειχθεί ο ρωσικός πολιτισμός».

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η λήξη της προθεσμίας για την κατασκευή του ναού λήγει στις 29 Νοεμβρίου, ενώ στις 27 Νοεμβρίου ο Ρώσος Μεντβέντεφ έχει προγραμματίσει την επίσκεψη του στο Παρίσι. Σαν αποτέλεσμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιέζει για το τελικό «ναι».

Ωστόσο, ο Μπερτράν Ντελανοέ, σοσιαλιστής δήμαρχος του Παρισιού, διαφωνεί κάθετα με το σχέδιο αυτό διότι θεωρεί «κιτς» την κατασκευή μιας λευκής εκκλησίας με πέντε χρυσούς τρούλους και μια κυματιστή γυάλινη οροφή, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο ως «φύρδην μίγδην αρχιτεκτονική», «μέτρια, βιαστικής σύλληψης αρχιτεκτονική» και «κάτι που δεν ταιριάζει σε ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ούτε σε μια τοποθεσία κοντά στον Πύργο του Άιφελ».

Συγκεκριμένα, ο Ντελανοέ δήλωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά αντίθεσή μου σε αυτό το σχέδιο που συμφωνήθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πόλης του Παρισιού».

Ακόμα, κάλεσε την UNESCO, που έχει αναγνωρίσει τις όχθες του Σηκουάνα ως «μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», να παρέμβει ώστε να μη δοθεί καμία άδεια χωρίς την σύμφωνη γνώμη διεθνών ειδικών.

Όμως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε άμεσα και τη δική του δήλωση εναντίον του: «Ο δήμαρχος εκφράζει την προσωπική του γνώμη η οποία δεν έχει καμία νομική σημασία».

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα